Над 5 млн. смъртни случаи в световен план всяка година

...
Над 5 млн. смъртни случаи в световен план всяка година
Коментари Харесай

Над 5 млн. души по цял свят умират всяка година заради свързаните с климата температурни аномалии

Над 5 млн. смъртни случаи в международен проект всяка година могат да бъдат приписани на извънредно високите или прекомерно ниските температури. Това сочи първото интернационално изследване от този вид, ръководено от Университета на Монаш.

Според изследването в интервала 2000 – 2019 броят на смъртните случаи в резултат на високите температури се е нараснал във всички райони. Това значи, че световното стопляне, подбудено от климатичните промени, единствено ще усили тази цифра.

Международният проучвателен екип, управителен от проф. Юминг Гуо и доктор Шаншан Ли от Университета на Монаш, както и от доктор Ки Зао от Университета Шандун в Китай, и оповестено в The Lancet Planetary Health , преглежда смъртността и температурните данни от целия свят в интервала от 2000 до 2019-та, когато международните температури са се нараснали с по 0,26 градуса по Целзий на десетилетие.

Проучването е първото, което открива безапелационна връзка сред оптимално високите и оптимално ниските температури (съответстващи на минималните температури на смъртност) и нарастването на смъртността на годишна база. Според откривателите 9,43 % от смъртните случаи по целия свят могат да бъдат приписани на студените и горещите температури. Това се равнява на 74 спомагателни смъртни случаи на всеки 100 000 души, като най-вече хора умират поради мраз.

Източник: Monash University

Данните разкриват географските разлики във връзка с въздействието на неоптималните температури върху смъртността – поради мраз или горещина умират най-вече хора умират в Източна Европа и Субсахарска Африка.

Нещо повече, смъртните случаи поради мраз, са намалели с 0,51 % от 2000 до 2019, до момента в който тези, свързани с прекомерно високите температури, са се нараснали с 0,21 %, което от своя страна е довело до спад в чистата смъртност поради студени и горещи температури.

Най-големият спад в чистата смъртност се следи в Югоизточна Азия, до момента в който в Южна Азия и Европа отчитаме краткотрайно нарастване.

Проф. Гуо отбелязва, че световното стопляне може леко да понижи броя на смъртните случаи, асоциирани с температурните промени, най-много тъй като понижава смъртността, обвързвана със студа. В дълготраен проект обаче това ще се промени, защото климатичните промени ще усилят смъртните случаи поради извънредно високите температури.

Според проф. Гуо предходните изследвания са анализирали смъртността, обвързвана с температурните промени, само в съответна страна или район. „ Това е първото изследване, което проучва смъртността поради изискванията на неоптимални температури в световен мащаб в интервала 2000 - 2019 – най-горещият след прединдустриалната ера “.

Резултатите демонстрират, че:

- Повече от половината смъртни случаи са регистрирани в Азия и най-много в Източна и Южна Азия.

- Европа регистрира най-вече спомагателни смъртни случаи на всеки 100 000 души поради рисково високите температури.

- Субсахарска Африка регистрира най-вече спомагателни смъртни случаи на всеки 100 00 души поради рисково ниските температури.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР