Над 40% от българите подкрепят присъединяването на страната към еврозоната.

...
Над 40% от българите подкрепят присъединяването на страната към еврозоната.
Коментари Харесай

Българите искат в еврозоната, но не и еврото

Над 40% от българите поддържат присъединението на страната към еврозоната. Парадоксално едвам 22 на 100 са съгласни еврото да размени лв. - едно от главните, наложителни последици при влизане във валутния съюз. В този дял влизат и близо половината, които са дали отговор позитивно за присъединението на страната към валутния съюз.

Това демонстрира национално представително изследване на институт " Отворено общество ".

Очаква се България да съобщи публично настояването си за влизане в така наречен чакалня на еврозоната до няколко седмици.

Парадоксалният резултат от изследването се изяснява с недоумение за това какво съставлява еврозоната. " Част от жителите евентуално не си дават сметка, че участието в еврозоната е обвързвано със подмяна на лв. с еврото и са склонни на нереално равнище да одобрят всичко " европейско ", само че не одобряват практическото му приложение в страната ", споделя Марин Лесенски, програмен шеф в " Отворено общество " и създател на разбора на данните от цитираното изследване.

Традиционно поддръжката за наличието на България в Европейския съюз е висока. Членството в общността се прави оценка позитивно от 45% от запитаните.

Против еврото

В рамките на изследването 42% от интервюираните декларират, че поддържат възможното участие на България в еврозоната. Несъгласни са към една четвърт от хората. По-голям е процентът на тези, които нямат мнение по въпроса - 33 на 100.

В същото време, на въпрос дали поддържат замяната на българския лев с еврото единствено 22% от интервюираните дават позитивен отговор, 56 на 100 декларират, че са срещу, а без мнение по въпроса са 21% от интервюираните . Близо половината (45%) от хората, които декларират, че поддържат участие в еврозоната, не желаят подмяна на лв. с еврото.

Все отново поддръжката за приемане на еврото се е нараснала от 16% преди 5 години на 22 на 100 в този момент. Това е за сметка на съперниците на сходна смяна - те са намалели от 67% през 2013 година до 56% напролет на 2018 година

Изследването не дава отговор какво кара хората да не желаят въвеждане на еврото. Това евентуално се дължи на опасението, че смяната на валутата ще докара до повишение на цените.

Политическо разделяне

Привържениците на ГЕРБ са разграничени по въпроса за замяната на еврото с лв.. Сред тях 42% декларират поддръжка за сходна подмяна, 45% са срещу, а 13% не могат да преценяват.

Сред последователите на останалите съществени политически сили в страната съперниците на въвеждането на еврото са ясно обрисувано болшинство. Едва 12% от симпатизантите на Българска социалистическа партия желаят въвеждане на еврото, 61 на 100 са срещу, а към една трета не могат да преценяват.

Еврооптимисти

И това изследване демонстрира, че българите по принцип се числят към групата на еврооптимистите. Близо две трети от интервюираните пълнолетни жители (61%) декларират, че в случай че през днешния ден трябваше да вземат решение, биха подкрепили участието на страната в Европейски Съюз. Против се афишират едвам 16 на 100.

Близо 45% правят оценка позитивно участието в Европейски Съюз до момента, една трета нямат мнение по въпроса и единствено 16% го правят оценка отрицателно. Като най-големи преимущества се възприемат опциите за пътешестване, работа и обучение в чужбина. Тези желания се резервират съвсем непроменени през годините, само че да вземем за пример, упованието Европейски Съюз да " вкара правила и правда " пада от 2-о място през 2008 година до 7-а позиция през 2018 година

Проучването демонстрира още, че болшинството интервюирани (57%) не биха подкрепили партия, която желае излизане на България от Европейски Съюз. Едва 15 на 100 са склонни да го създадат, а делът им е намалял с 5 процентни пункта за две години.

" За " Шенген

По отношение на по-нататъшната интеграция на България в европейските структури, половината от запитаните (50%) декларират, че поддържат участието на страната в Шенгенското пространство, а 18% са срещу. Подкрепата за участието пада с близо 17% по отношение на 2011 година, а несъгласието се усилва три пъти - от единствено 6% преди 7 години до 18% напролет на тази година.

Проучването демонстрира още, че по-младите и по-образованието българи са по-склонни да поддържат участие в еврозоната, Шенген и Европейския съюз . На противоположния полюс са хората над 60 години, тези с начално или по-ниско обучение.

Според електоралните желания последователите на ГЕРБ са най-склонни да поддържат участието в Европейски Съюз (82%), еврозоната (62%) и Шенген (65%), до момента в който тези на Българска социалистическа партия са минимум склонни на това (50% за участие в Европейски Съюз, 33% за еврозоната и 37% за Шенген). Сред последователите на Българска социалистическа партия има и относително максимален дял на хора без мнение по тези въпроси (29% за участие в Европейски Съюз, 41% за еврозоната и 41% за Шенген).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР