Над 40 животновъди се включиха в 11-то изложение на белите

...
Над 40 животновъди се включиха в 11-то изложение на белите
Коментари Харесай

Все повече животновъди отглеждат маришки овце

Над 40 животновъди се включиха в 11-то ревю на белите и вакли маришки овце, което се организира в Аграрния университет в Пловдив. Двете породи са едни от най-продуктивните и доходоносни за фермерите у нас, по тази причина към развъждането им се ориентират от ден на ден стопанства.

Белите и вакли маришки овце са скъпа част от националния генофонд. Опазването им е приоритет за сдружението за развъждане и отглеждане на двете локални породи.

Проф. Дойчо Димов, учител в Аграрния университет в Пловдив:Стремежът не е единствено да ги пазим като локални породи, а те да образуват и избран приход с продукция от мляко и агнета, с което да са конкуретноспособни на останалите породи.

Равнинната част на Южна България е най-подходящото място за развъждането на маришките овце. Специфики има при селекцията и развъждането им, само че най-важното е да се обезпечи нужното равнище на хранене.

Джамал Сайдев, животновъд от село Краище: Много млечна. Има повече мляко.Не се отглежда мъчно. Повече храна. Повече гледане към нея и това е.

Гено Чобанов, животновъд от град Съединение: Едно време ги имаше единствено в село Мало Конаре тия овце. Аз съм ходил като дете с моя дядо, с другия ми дядо да взимаме агнета, да ги развъждаме.

Според овцевъдите страната също може да подкрепи активността им като завиши размера на дотациите.
Гено Чобанов, животновъд от град Съединение: Едно време беше горделивост да си пастир. Като имаш 50 овце си богат. Сега 500 да имаш си бедняк.
По време на ревюто в Пловдив най-представителните овце от двете породи бяха отличени и наградени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР