Над 4 лева ще струва кубик вода в някои градове

...
Над 4 лева ще струва кубик вода в някои градове
Коментари Харесай

НОВ УДАР ПО ДЖОБА: Цената на кубик вода скача до неузнаваемост заради скъпия ток

Над 4 лв. ще коства кубик вода в някои градове в страната през идващите няколко години. Това е записано в петгодишните бизнес проекти на ВиК сдруженията в Търговище, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и други. Причината за желаното нарастване е внезапното повишаване на тока на свободния пазар.

От препоръчаните цени излиза наяве, че през идващите години нарастването ще е сред 4 и 50%. Бизнес проектите следва да бъдат съгласувани с ВиК асоциациите, след което ще бъдат импортирани за утвърждение в КЕВР, обясниха от държавния ВиК холдинг за в. „ Телеграф “. Новите цени ще влязат в действие, откакто бъдат утвърдени и за обособените водни оператори ще са в действие по друго време.

Драстично нарастване на цените още тази година възнамеряват в Търговище. В момента хората в града заплащат по 3,16 лева за кубик питейна вода с Данък добавена стойност, а предлагането е тя да стане 4,37 лв., което е нарастване с 38,4%. До 2026 година цената би трябвало да стигне 5,016 лева /куб. м, излиза наяве от бизнес проекта на сдружението. В Добрич, където водата се добива с помпи и се употребява безценен ток, се предлага цената на водата да скочи от 3,01 лв. на 4,349 лева./куб. м, което е нарастване с 44,5%. На петата година от бизнес проекта пък ще стигне 4,9824 лева ВиК-Плевен е предложило повишаване на услугите за доставка, отклоняване и филтриране от 2,95 лева на 4,08 лева или нарастването е с 38,53%. ВиК операторът в Стара Загора също е предложил към този момент актуализацията на плана за цени през идващите 5 години. За тази година нарастването е с 37,8% до 4,15 лв. за кубик.

3,40 лв. коства кубик вода за жителите на Шумен. През есента на предходната година поради повишаването на тока водното сдружение се опита да вдигне с 26% цената ВиК услугата и тя да стане 4,30 лв. на кубик. След неодобрение на жителите в обществените мрежи още същия ден се отхвърлиха от покачването. В бизнес проекта на ВиК-Шумен обаче се планува през 2022 година цената на водата да доближи равнище от 4,60 лв. за кубически метър, а през 2026 година – 6,47 лв.. Загубите на вода от тръбите на сдружението надвишават 80 %, а от ВиК са си сложили „ упорит “ проект за идващите пет години – да ги понижи с 3%. От началото на 2021 година варненци заплащат 3,25 лева, като в тази сума влизат доставка, отклоняване и филтриране. Сега водопреносното сдружение е поискало увеличение цената на услугата, тъй като разноските за електричество при изпомпването на водата се усилват.

Ако КЕВР одобри предлагането на ВиК-Варна, варненци ще заплащат през 2022 година за кубик вода по 3,80 лева, а до 2026 година възнамеряват за услугата да се заплащат 4,49 лева

Дружеството има планувани вложения в размер на 28,5 млн. лв.. 58% от тях са предопределени за възстановяване на услугата по водоснабдяване и 16% – за канализация. Ще бъде вложено и в пречистването на водите, и в слагането на нови водомери. Загубата на вода в мрежата е 63,5%, като задачата до 2023 година е да се смъкват до 57,5%.

От 2 години ВиК-Варна работи по план за 138,4 млн. лв., който би трябвало до края на 2023 година да постави завършек на проблемите с водоснабдяването и канализацията в селата, както и курортите. Единственото ВиК сдружение, което не е наранено от скока на тока, е „ Софийска вода ”. От компанията не са предложили нарастване през тази година. Причината е, че сдружението създава електрическа енергия от газ, получаван при филтриране на отпадните води на София в Пречиствателната станция в Кубратово. Със зеления ток покриват потребностите си и даже им остава да продават от него. В момента софиянци заплащат 2,93 лв. на кубик с Данък добавена стойност. Заложените цени за 2022 година в бизнес проектите на водните сдружения са избрани въз основата на последните шест месеца за 2021 година, обясниха от българския ВиК холдинг. Работи се за минимизиране на загубите на вода. Част от решението са плановете по ОПОС, които ВиК сдруженията създават за замяна на водопреносната мрежа.

ВиК сдруженията са в развой на приемане на обезщетенията за 2021 година Срокът е до 31 март 2022 година Държавата ще покрие разликата сред одобрената цена в бизнес-плановете от КЕВР за електрическа енергия и действително платената сума по фактури, обясниха от ВиК холдинга. Ще се създадат и точните планове за обезщетенията, които ще бъдат изплатени на ВиК сдруженията за първото тримесечие на 2022 година до края на май тази година. През февруари Министерският съвет отпусна 61 млн. лв. за ВиК бранша за покриване на насъбраните заплащания по фактури за 2021 година с рекордно високи цени на електрическата енергия. С решение на държавното управление от март 2022 година същата мярка за компенсиране на непредвидените разноски на сдруженията ще бъде приложена за първото тримесечие на 2022 година

Министерството на районното развиване и благоустройството създава нов Закон за ВиК, в който има концепция да се вкара двустепенна цена за услугата. С нея се планува по-ниска цена за потреблението до 3 куб. м вода на човек, с които биха удовлетворили минималните потребности на семействата. Идеята е потреблението над това количество да бъде на по-висока цена. Тя бе взаимствана от практиката в Израел. Омбудсманът Диана Ковачева обърна внимание, че най-вече жители се жалват от неприятното качество и високата цена на водата. Според нея липсва процедура за използване на по-ниска цена на водата, когато тя не дава отговор на нормативните условия за качество.

Диана Ковачева изиска ВиК сдруженията да не могат да калкулират в цената на услугата повече от 25% от общите загуби на вода. Тя уточни, че неприятното положение на инфраструктурата на вода е една от главните аргументи за въвеждане на режим в стотици обитаеми места в страната.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР