Над 350 самодейци взеха участие в 12-то издание на фестивала

...
Над 350 самодейци взеха участие в 12-то издание на фестивала
Коментари Харесай

За 12 поредна година „Типченица пее“ събра над 350 участници

Над 350 самодейци взеха присъединяване в 12-то издание на фестивала „ Типченица пее”. По традиция той се организира на 06.09.2019 година, когато се отбелязва и Денят на селото.
Жителите и гостите на селото бяха поздравени от кмета на Община Мездра инж. Генади Събков:
„ Преди 134 година нашите предци са положили старания по допустимо най-вълнуващия, най-безкръвния метод да създадат от 2 територии, населявани от българи, една страна. Те съумяха да създадат съединението, а ние, техните наследници, до каква степен сме обединени през днешния ден и до каква степен се усещаме единни, е друга тематика, която няма да дискутираме през днешния ден. В ден като днешния не би трябвало да пестим положителните думи за положителните хора. Част от тях са тук. Това са уредниците на това благо празненство. Кметът на обитаемото място, управлението на читалището. Всички тези поданици на село Типченица които са съдействали с старания и средства да се случи това празненство. Благодаря ви. Благодаря и на вас, скъпи самодейци за самоотвержения труд, за това че, пазите българщиата в сърцето си и я дарявате на сходни фестивали. Успех на фестивала”
Фестивалът бе открит с водосвет от отец Васил Николов. Паметта на 57-те герои от селото, починали във войните за национално избавление и съединяване на България, беше почетена с едноминутно безмълвие и венци.
Представители на с Врачанци - община Добрич сервираха венец в символ на благодарност към 14-те починалите локални поданици в Добричката епопея.
Георги Георгиев – кмет на с Типченица, също поздрави събраното голям брой:
“Днес е празничен ден- 6– ти септември-денят на село Типченица и ден на Съединението. Едно напълно българско дело, което възвръща справедливостта по отношение на страната и народа ни. И тази година в светлината на този ден, към този момент цели дванадесет години, организираме фолклорен фестивал „ Типченица пее”.
Изказвам своята признателност към община Мездра, на всички спонсори, които подариха труд и средства за организирането на нашия празник, на младите доброволци и на всички, присъединили се в организацията на празника.
Бих желал да благодаря на всички участници, ръководители и хореографи за неуморния труд, с който съхраняват тази съкровищница – българския фолклор”.
Програмата включваше общо 44 музикални осъществявания от 24 групи - 17 певчески групи, 3 хорове, както и 24 дуета и самостоятелни реализатори от Мездра, Враца, Бурован, Криводол, Лом, Правец, Добич и Червен бряг.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР