Над 350 хиляди души умират годишно от заболявания, причинени от

...
Над 350 хиляди души умират годишно от заболявания, причинени от
Коментари Харесай

90% от болните от хепатит у нас не подозират, че са заразени

Над 350 хиляди души умират годишно от болести, породени от вируса хепатит C. Данните са на Световната здравна организация във връзка Деня за битка с вируса, който означаваме на 28 юли.

В България, болните от Хепатит C са 77 хиляди, само че 90% от тях даже не подозират, че са инфектирани, тъй като заболяването протича без признаци. Единственият метод, по който можем да разберем дали сме заболели е посредством непринуден тест в лаборатория, предава БТВ.

У нас към момента няма национална стратегия за профилактика на хепатитите. Обещанието на здравното министерство беше националната стратегия за вирусни хепатити да бъде подготвена през март. Срокът е продължен до края на юли.

Добрата вест, е че вирусът към този момент може да бъде лекуван с революционна нова терапия. От 2017 година до момента, у нас на лекуване са се подложили над 3 хиляди души, като при 99% от тях лекуването е сполучливо.

Пациенти, които са били излекувани или сега се лекуват от хепатит приканват и лекари, и пациентски организации да вкарат наложителни профилактични прегледи.

Експертите обясниха, че главен проблем е неналичието на национално наблюдаване. „ Дори да имаме лекуване, никой не знае къде са пациентите”, изясни Силвана Лесидренска от „ Хепактив”.

По мотив международния ден за битка с хепатита, от идната седмица в цялата страна ще има мобилни кабинети, където искащите могат да се изследват за хепатит B и C.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР