Над 35 души бяха арестувани късно снощи от сръбската полиция

...
Над 35 души бяха арестувани късно снощи от сръбската полиция
Коментари Харесай

Десетки задържани при 7-я протест срещу режима на Вучич

Над 35 души бяха задържани късно нощес от сръбската полиция по време на седмия митинг против изборните операции по време на парламентарните и локалните избори, които се организираха на 17-ти декември.

Протестът бе проведен от опозиционната коалиция " Сърбия против насилието ". Той се организира пред Републиканската изборна комисия, само че по-късно множеството се събра пред постройката на Община Белград. Протестиращите се пробваха да нахлуят в постройката, само че полицията се намеси и предотврати влизането в пространствата на общината. По време на митинга имаше голям брой произшествия. Част от участниците изпочупиха прозорците, вратите, както и камерите за видеонаблюдение, заяви държавната телевизия.

Силите на реда използваха сълзотворен газ за разпространяване на стачкуващите.

Около 23.00 часа българско време полицията изцяло разпръсна протестиращите и изгони журналистическите екипи, които се намираха пред постройката на Община Белград. По това време в постройката влезе и вътрешният министър Братислав Гашич.

По време на митингите президентът Александър Вучич направи три изключителни изказвания. Той заяви, че е имало съвещание на Съвета по национална сигурност заради опитите за " принудително завладяване на държавните институции на Сърбия ". Той удостовери, че са арестувани 35 лица и че има двама ранени служители на реда.

" Как не ви е позор! Без да имате поддръжката на народа желаете властта. Аз не се опасявам от митинги. Веднага откакто разбрах за тях потеглих към президенството и влязох през формалния вход, с цел да се разбере, че аз съм с народа ", сподели Вучич пред Пинк ТВ по адрес на опозицията.

Според него " протестиращите са се разбегали като зайци когато са разбрали, че идва жандармерията ". Вучич се закани да преследва по правосъден ред " всички, в това число и така наречен политици, за насилственото си държание ".

Сръбският президент прикани жителите да не се тревожат. " Сърбия е сериозна страна. Ще се противопоставим на всички и ще победим тези, които желаят да навредят на страната ", сподели още той и добави: Това не е никаква гражданска война. " Държавата има задоволително сили с цел да отбрани демокрацията. Всички насилници ще бъдат задържани ", сподели още Александър Вучич.

БГНЕС напомня, че един от водачите на " Сърбия против насилието " Мариника Тепич към този момент седми ден е в гладна стачка заради изборните операции. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР