Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за пълнолетни

...
Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за пълнолетни
Коментари Харесай

Закриват Домовете за хора с увреждания. Къде ги настаняват?

Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за пълнолетни лица с увреждания, които ще бъдат закрити в границите на втория стадий от процеса на деинституционализацията на дълготрайната грижата за възрастни. Те ще бъдат настанени в нови обществени услуги от фамилен вид.

Подготовката и извеждането им от институциите от остарял вид ще бъде осъществено по мярката „ Продължаваща поддръжка за дълготрайна грижа " по Програма „ Развитие на човешките запаси ", която беше утвърдена от Комитета за наблюдаване. Операцията е от стратегическо значение и е с бюджет от 12 млн. лева Конкретен бенефициент е Агенцията за обществено подкрепяне, а позволен асоцииран сътрудник е Министерството на здравеопазването.

Допустимите действия по мярката включват основаване и образование на екипи за осъществяване на подготовка за извеждане, психическо консултиране, оценка на характерните медицински потребности и оценка на потребността от интензивна поддръжка от експерти. За настанените в Домовете за пълнолетни лица с увреждания ще бъде осъществена самостоятелна оценка и начертан проект за извеждането. За хората, които са трайно настанени в държавни психиатрични лечебни заведения, също ще бъде направена оценка на потребностите и ще бъдат ориентирани към подобаващи обществени услуги. За екипите, които правят дейностите по плана, ще бъде обезпечена супервизия.

Основната цел на процедурата е да бъдат обезпечени подобаващи обществени услуги от резидентен вид и съответна интегрирана поддръжка за хората, които сега живеят в Домове за пълнолетни лица с увреждания или са трайно настанени в държавни психиатрични лечебни заведения.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР