Над 300 мигранти са задържани у нас само за ден,

...
Над 300 мигранти са задържани у нас само за ден,
Коментари Харесай

Само за ден са задържани над 300 мигранти, каналджиите ставали все по-изобретателни

Над 300 мигранти са арестувани у нас единствено за ден, каналжиите са станали все по-изобретателни, наказванията за това би трябвало да се усилят. Това бяха главните послания на обща конференция на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

По думите на заместник-главния прокурор Мария Павлова са формирани 19 каузи. " За нас е значимо мигрантите освен да бъдат залавяни и връщани, а да бъдат арестувани уредниците на тези групи, които постоянно работят освен в България ", съобщи Павлова, представена от Българската телеграфна организация (БТА).

В четвъртък, 13-ти юли, в цистерна бяха хванати 40 души, а в петък, 14-и юли в камион на автомагистрала " Тракия " бяха арестувани 70 индивида. По думите на шефа на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) службната наблюава 59 незаконни групи с над 250 участници.

Павлова изрази вяра в Народното събрание да се откри поддръжка за преосмисляне на размера на наказванията за тези закононарушения, уточни Павлова, съгласно която това ще има предпазен резултат.

" Този вид закононарушения са рискови освен за мигрантите, а и за служителите на реда, които работят за разбиването на тези схеми ", разяснява и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

Тодоров уточни, че освен във връзка с маршрутите, а и във връзка с превозването " каналджиите " стават все по-изобретателни. Той изиска да има повече гранични служители на реда в рисковите региони, а не да бъдат изпращани служители на реда в командировка.

От прокуратурата изнесоха данни, съгласно които в последните три години фрапантно се е нараснал делът на на каузи ча " каналджийство ".

През 2020 година тези каузи са 150, за 2022 към този момент са над 1000. " Расте и броят на обвинителните актове в съда, сподели Сава Петров от Върховната касационна прокуратура. Осъдените са също над 1000. Наказанията са ниски, тъй като по този начин е написано в закона. Ефективно наказаните за три години са едвам към 20 на 100 от всички приети за отговорни, сподели още Петров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР