Над 300 медикамента по лекарско предписание липсват на пазара, съобщи

...
Над 300 медикамента по лекарско предписание липсват на пазара, съобщи
Коментари Харесай

На пазара липсват над 300 медикамента по лекарско предписание

Над 300 медикамента по лекарско наставление липсват на пазара, заяви Николай Костов, който е ръководител на Асоциацията на аптеките в България, съобщи " Труд news ”.

Той не пожела да разяснява аргументите, само че негови сътрудници и лекари разясниха, че в 80% от случаите става въпрос за успореден експорт. Останалите 20 на 100 се дължат на индустриални проблеми или гафове с дистрибуцията. Липсват медикаменти за астма, диабет, артрит, за хипертония, както є онкологични препарати, които се препродават в страни от Западна Европа на доста по-високи цени. Според търговци става дума за разлики от 2 до 8 пъти.

Според лист на ИАЛ, даден на уеб страницата Медиапул, към октомври месец предходната година 27 търговци на едро са направили експорт на 387 лекарствени продукта. Декларираният експорт е за Австрия, Белгия, Англия, Германия, Дания, Ирак, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Съединени американски щати, Словакия, Унгария, Чехия, Швеция.

Паралелният експорт на медикаменти у нас импровизирано се прави оценка на над 500 млн. лв. годишно, като се счита, че 2/3 е легалният експорт, а 1/3 е противозаконен. В страната ни системата за следене на медикаменти работи по български, разясниха фармацевти. Ефективността є разкриха управляващите в Нидерландия, които откриха, че българска компания е направила реекспорт на 20 опаковки Keytruda, чиито номера демонстрират, че към този момент са употребявани за наши заболели от рак (виж вдясно). Това значи, че в името на облагата компании и медици правят закононарушение по отношение на български пациенти, разясниха лекари.

Паралелният експорт може да се ограничи с промени в системата СЕСПА, само че това не се прави.

Експертен съвет по проблемите на лекарствоснабдяването излезе с рекомендации. Сега медикаментите се наблюдават шест месеца обратно и когато доближат 65% от средномесечното ползване, влизат в забранителния лист. Експертите предложиха, в случай че в страната липсват под 100% от средномесечното ползване, изчислено за миналата една година, медикаментите да бъдат забранявани за експорт. Промени в закона за лекарствените артикули в хуманната медицина са внесли и депутатите от ГЕРБ Лъчезар Иванов, Деница Сачева и Костадин Ангелов. Новите текстове плануват повишение проследимостта на лекарствените артикули.

Поръчват " Елеквис ” от Турция

Изчезват реимбурсирани лекарства

Най- огромен проблем при търсенето на медикаменти е изгубването на някои лекарства, които се изписват по здравна каса.

" Когато отида в избрания в месеца ден за приемане, доста постоянно се оказва че някое от медикаментите липсва. Предлагат заместители, които са по- скъпи. Същото лекарство намирам в друга аптека, само че там към този момент не мога да го взема по здравна каса, тъй като илачите ми са в един картон и по този начин вървят- би трябвало да ги взема от една и съща аптека ”. Това описват хора, които борят разнообразни болести.

Други бургазлии се оплакват съответно, че не във всяка аптека има " Еликвис ”- лекарство за разреждане на кръвта, и когато то не може да се закупи по здравна каса, това към този момент е голям проблем, тъй като цената му е към 130 лв.. Затова доста хора са се принудили да го поръчват от Турция, на близки и познати, които пътуват постоянно до там. Проблемен за намиране е Оземпик, както и медикаментите за таласемия, а също и Метфогамата- за диабетици.

Драма с рецептите по НЗОК

Генерици липсват в листата на касата

При изписваните по каса с 3-месечни предписания на медикаменти обстановката от време на време става трагична, обясниха фармацевти и персонални лекари. Причината е, че някои медикаменти изчезват от аптечната мрежа, а заместителите им не попадат в листата на касата. Като образец персонални лекари показаха " Норипрел форте ”. Комбинираният медикамент за високо кръвно липсва в аптеките, а генерикът " Запринел ” го няма в листата на касата. Така хрониците би трябвало да си го купуват без понижение. От НЗОК пращат вести до лекарите при прекъсване на вноса на даден медикамент, само че не махат кода му от листата, а това е причина за безпорядък, оплакват се медици.

Още по-сложно е ситуацията за медикаменти, които се изписват с протокол, а се оказва, че ги няма. Смяната на лечението изисква ново посещаване при експерт с направление от персоналния доктор. Заради хроничния проблем докторите се надяват да получат обособен предел за посоки за диспансеризирани пациенти. Освен употребеният за намаляване препарат за диабетици " Оземпик ”, във Варна сега липсват и инжекционните химикалки " Тресиба ”. Няма го евтиният бетаблокер за сърдечно заболели " Атенолол ”, от време на време липсва " Пулмикорт ” за астматици. Принудени сме да звъним по аптеките, преди да пишем рецепта, а това лишава време, за лутането на пациентите да не приказваме, описаха картината персонални лекари.

Според тях оправданието за недостига със спрени доставки на първични материали е нелогично, тъй като изчезналите препарати се намират елементарно в прилежащите ни страни. Дават образец с изчезналия " Калимин ” за поддържане на положението на пациенти с миастения гравис, за който Министерство на здравеопазването увери, че до дни ще има доставка. За да не прекъсват лечението, хората си го купуват от Гърция, Турция, Македония и Сърбия, където няма проблем с доставките.

Яна Узунова, фармацевт от Велико Търново: Има нерегулярен импорт на инсулини, капки за очи и антибиотици

Продължава наклонността на дефицит на инсулини като измежду тях е прословутият " Оземпик ”. Липсват някои антибиотици, както и капки за очи. Това сподели Яна Узунова, фармацевт от Велико Търново.

" Има нерегулярен импорт на посочените медикаменти. Преди месец компанията вносител предизвести, че има проблем с доставките на инсулини за България, само че каква е повода не е ясно. Това обаче не е решение за пациентите, тъй като те се нуждаят от тези лекарства ”, разяснява Яна Узунова.

Тя показва още, че безконечната тематика е недостига на капки за очи. " Също не знаем на какво се дължат нередовните доставки, дали на засилен реекспорт или заради понижен импорт. Различните типове капки за очи обаче се търсят и са мъчно заменими, тъй като експертите ги изписват и държат на съответната молекула. Често се постанова да звъним на лекарите и да молим да изписват други медикаменти, само че това са характерни лекарства ”, споделя още Узунова.

Тя добавя, че има липса и на някои антибиотици. " Правим поръчки, само че не получаваме част от препаратите. От складовете ни декларират, че желаните позиции липсват и няма да ги получим ”, показва Яна Узунова.

Пак изчезнаха антибиотици и медикаменти за диабетици

Пак има неналичия на съществени медикаменти в аптечната мрежа, алармираха пациенти. От две седмици мъчно се намира антибиотиците Аугментин или Панцеф за деца в аптеките на Благоевградско. Отново има рецесия и за медикаментите на диабетиците, няма Оземпик, Саксенда, Рибелсус и други. Фармацевтите споделят, че дават поръчки, само че от складовете рапортуват за неналичия и няма доставки. Аптекари споделят, че всеобщо се прави реекспорт на лекарства за други страни, а в този момент и за Украйна, по тази причина и имало огромни неналичия. Пациентите са затруднени, с дни търсят нужните лекарства и опират до аптеката на ГКПП-Кулата или поръчват от прилежащи страни посредством интернет.

В рамките на една година два пъти променям медикаментите си за диабет, което не е прелестно и е мъчно с привикването на организма, само че непрестанно изчезват медикаменти и не съумявам да ги намирам постоянно, споделя благоевградчанин на 37 години, който от три години е диабетик. Родителите пък с дребни деца не съумяват да намерят антибиотици и си изкарват нервите върху персоналните лекари.

Журналистът Валя Ахчиева: Европол проверява реекспорт на препарат за онкоболни от България

Една и съща опаковка е употребена за двама пациенти

Започнах поредност от следствия за злоупотреби със скъпи лекарства след сигнал, че в Нидерландия са светнали в алено 20 опаковки Keytruda, като реекспорт от България във единната верификационна европейска система. Системата показвала, че тези 20 опаковки към този момент са поставени на онкоболни в България. От Нидерландия незабавно върнали пратката на компанията в България, която е изнесла опаковките като реекспорт.

Тръгвайки по следите на този сигнал, по който се оказа, че работи и Европол, от мои източници в ДАНС разбрах, че огромният проблем е, че през последните години в България нямало политическа воля да проработи Единната европейска верификационна система, по този начин както работи в другите членки на Европейски Съюз. Пред Брюксел сме рапортували, че имаме такава система, основали сме организация - Българска организация за вериификация на медикаментите (БОВЛ). Има такава система, има админ, само че кой има достъп до нея се оказа една тъмна дупка. Основната задача на тази верификационна система е да наблюдава пътя на медикаментите, тъй като съгласно европейския правилник всеки жител на Европейски Съюз би трябвало да има достъп до медикаментите, те би трябвало да са безвредни и да може да се наблюдава пътят им.

В България няма политическа воля да се направи една значима корекция в закона - че всеки, който работи с опаковка на едно лекарство, е задължен да вписва лекарството със серийния номер във верификационната система. Всяко лекарство има неповторим сериен номер, който в моите следствия " Търговия със гибел ” и " Всички обичат здравната каса ” съм го нарекла ЕГН-то на лекарството. Защото посредством него може да се наблюдава едно лекарство като е влезнало в България, в коя болница е отишло и на кой пациент е поставено. В момента нито лечебните заведения вписват в документите серийния номер на лекарството, което са получили от снабдител, нито по-късно болничната аптека не вписва серийния номер към кое поделение на болничното заведение е отишло лекарството, нито се вписва в епикризата, че е сложено на пациента. И по този начин изобщо не може да се разбере на кой пациент какво е поставено.

Парадоксът е, че НЗОК която заплаща тези медикаменти, не получава информация от болничните аптеки кои медикаменти със съответните серийни номера са поставени на пациенти. Оказва се, че самият снабдител - има един формален вносител на Keytruda в България - компанията " Фармнет ” на семейството Марешки - го продава на дистрибуторите. Те го доставят на лечебните заведения и в края на месеца лечебните заведения изпращат доклад към здравната каса какви медикаменти са употребявали. В тези доклади не се вписват серийните номера на медикаментите.

Като започнах следствието имах извадка за избран интервал от време от единната европейска верификационна система. Тръгнах по веригата от компании и лечебни заведения, които са изписани, с цел да ревизира придвижването на Keytruda-та. Защото във верификационната система се вписва серийния номер, партидния номер и идентификационния номер. Когато потеглих да запитвам от кой снабдител сте го получили и на кой болен сте го поставили, тъкмо тогава се оказа, че една и съща опаковка, с еднакъв верификационен номер е сложена на двама пациенти, което е невероятно. Това значи, че единият сигурно не е получил лекарството, или и двамата не са го получили откакто в Нидерландия са засекли, че 20 опаковки Keytruda са употребявани на 20 български пациенти.

Има още по-голям абсурд, който сега виси в пространството. И той е, че откакто от Нидерландия са върнали 20-те опаковки на българския търговец, който е направил реекспорта, той ги е върнал на предходната компания, която му ги е продала. И тогава този търговец - продавач отказал да върне парите Keytruda-та и изчезнала. Твърди се, че са отишли в друга болница. Тези 20 опаковки се изпаряват в пространството и никой не знае какво се е случило с тях.

Една опаковка Keytruda коства към 6 000 лева В европейските страни цената е двойна. Разследването ми за Humira-та, която компанията на семейството Марешки внасяше в България, продаваше в своите аптеки в България, а някои опаковки изнасяше като реекспорт за Германия, сподели че и при нея цената в Германия е в пъти по-висока, от тази която заплаща НЗОК.

Никой не знае и дали няма Keytruda, която влиза в България контрабандно. Когато не впишеш едно лекарство в документите със сериен номер, постоянно могат да се осъществят разнообразни схеми - за преопаковане, за контрабанда или за подправени доставки и т. н. Това, което несъмнено съм открила е, че НЗОК е платила два пъти едно и също лекарство на две лечебни заведения, за двама пациенти и най-вероятно единият, а може и двамата да не са го получили. В последните си дни служебното държавно управление внесе промени в Закона за здравното обезпечаване към бюджета на здравната каса, които задължават всички по веригата да вписват серийните и партидните номера на медикаментите и това че към този момент НЗОК ще заплаща единствено тези медикаменти, които са вкарани и отписани от верификационната система. Защото в следствието си открих, че НЗОК е платила доставка за над 100 000 лева на несъществуващи медикаменти за един пациент единствено за три месеца. Т. е. касата е платила от нашите пари подправени доставки в открити аптеки.

Изпратих следствията си на европейския комисар по опазване на здравето Стела Кириакиду единствено след 5 дни получих отговор, че са образували специфична комисия по този проблем и неотдавна получих отговор от Брюксел, че при пожелан отговор от българските управляващи, по какъв начин са реагирали на моето следствие, българските управляващи споделили, че случаите се проверяват и че са направени първите крачки за законови промени. Тези проблеми няма да се решат до момента в който депутатите не си седнат на банките в Народното събрание и не одобряват измененията в законодателството, които са нужни. Защото болните в България в този момент имат възприятието, че са изоставени от страната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР