Над 300 дела за обезщетения по „Гражданска отговорност” са заведени

...
Над 300 дела за обезщетения по „Гражданска отговорност” са заведени
Коментари Харесай

Менда Стоянова плаши с фалити и високи застраховки, Манолова иска оттегляне на предложението

Над 300 каузи за компенсации по „ Гражданска отговорност” са заведени в последните три месеца разгласи ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ).

За взаимно съвещание на комисиите по бюджетни и правни въпроси представители на застрахователния отрасъл дадоха и още данни за правосъдната процедура след решението на Върховен касационен съд, което уголемява кръга на околните, които могат да предявят искания за неимуществени вреди след гибел на разположение на пътя. Става дума за 828 наследници от новия кръг. Исковете са за малко под 100 млн. лева, които би трябвало да останат блокирани до привършване на делата.

Според Менда Стоянова без повишение на цената на застраховката, ще се стигне до банкрути в сектора.

В комисията се разисква въвеждането на предели за неимуществени вреди за умрял непосредствен на пътя. Според текстовете брачният партньор, брачната половинка или сътрудникът на починалия ще има право на 20 000 лв., а останалите близки – по 15 000 лв.. От застрахователния отрасъл предизвестиха, че това ще оскъпи тройно наложителната лавица и тя ще доближи междинна цена от 1000 лв..

Въвеждането на предели беше оспорено както от юристи, по този начин и от зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев („ Атака”). Той уточни, че измененията в Застрахователния кодекс би трябвало да минат през публично разискване.

Адвокатите пък подчертаха, че Комисията за финансов контрол е знаела от 2012 година за измененията в европейските регламенти, които сега основават комплицираната обстановка. Един от техните представители дори означи, че има стаж в две застрахователни сдружения, които от години са били наясно какво следва.

"От дебата не разбрах какви вреди ще поемат застрахователните компании ", съобщи омбудсманът Мая Манолова. Тя чака да се отдръпна предлагането за промени в Кодекса за застраховането и упорства за почтен и честен разбор за положителните европейските практики, както и за финансов разбор на казуса.

Според публичния бранител предлагането за ремонти в закона би хвърлило България в нарушаване на европейската инструкция.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР