Над 3 млн. лева постъпиха в бюджета на НАП през

...
Над 3 млн. лева постъпиха в бюджета на НАП през
Коментари Харесай

Над 3 млн. събрани чрез взаимна помощ в ЕС

Над 3 млн. лв. постъпиха в бюджета на Национална агенция за приходите през 2023 година с помощта на способите на взаимната помощ при събиране на обществени отговорности с страни членки на Европейския съюз. Само през последните 3 месеца от годината сумата възлиза на над 800 хиляди лв..

Отчетените през 2023 година доходи от тази активност са рекордни, с което се затвърждава наклонността за непрекъснато повишение на успеваемостта на административното съдействие с страните членки на Европейски Съюз при събиране на обществени вземания в приходната организация.

Взаимната помощ при събиране е регламентирана с инструкция на Съвета на Европейски Съюз и Конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и разрешава непогасени обществени отговорности към България на български и задгранични физически и юридически лица да бъдат събрани от способените администрации в други страни членки или трети страни от подлежащи на възобновяване там суми, или активи на лицата, намиращи се на тяхна територия.

Национална агенция за приходите също извършва уговорките си на реципрочна основа и оказва подпомагане при събиране на другите страни членки на Европейски Съюз и страните, утвърдили Конвенцията.

От приходната организация разясняват, че през годините бе създадена и усъвършенствана осведомителна система, която цели напълно електронизиране на процеса по въвеждане и култивиране на претенции за взаимна помощ, постъпващи от и ориентирани към други страни членки на Европейски Съюз.

Тази напълно електронизирана активност е в унисон с целите на Национална агенция за приходите и разрешава проследимост на предявените за събиране отговорности и погасителните вноски по тях.

В допълнение, този към този момент автоматизиран развой подкрепя спазването на уговорките на България по интернационалните контракти в тази област.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР