Над 21 000 ученици чакат втора доза от ваксината срещу

...
Над 21 000 ученици чакат втора доза от ваксината срещу
Коментари Харесай

На 21 000 ученици предстои втора игла от ваксината срещу COVID

Над 21 000 възпитаници чакат втора доза от имунизацията против ковид. Това сподели информация, предоставена от Министерството на здравеопазването за " Телеграф “. 20 805 са децата на възраст от 12 до 17 година, които са минали през първата игла. Само за два дни през миналата седмица пък са сложени ваксини и на 259 мъници на възраст сред 5 и 11 години. 

Първите педиатрични дози у нас бяха сложени във Велико Търново предишния вторник. Ден по-късно имунизацията стартира и в София, Пловдив, Варна и Бургас. В Силистра пък първите 10 деца бяха имунизирани през вчерашния ден. На доста места обаче към момента събират първите групи от искащи, а в по-малките градове ползата е слаб. Поради тази причина се чака по-масовата имунизацията на хлапетата да стартира след 4 януари. Днес и на следващия ден обаче педиатрични ваксини ще бъдат поставяни в обособени пунктове в страната. Един от столичните центрове, този в " Св. Анна “ (Окръжна) ще направи първите имунизации на малчугани този петък.

За разлика от децата сред 12 и 17 година, които могат да посетят всеки пункт в страната, мъниците се имунизират единствено на избрани места.  Общо 69 са центровете в страната, в които се слагат дози на най-малките деца. България разполага с над 41 500 педиатрични ваксини, като през идната година се чакат и нови доставки. Всички хлапета, които са получили първа доза от имунизацията на " Пфайзер “, би трябвало да получат и втора в границите на три седмици. За тях обаче подсилващ бустер не е позволен. Със приключен имунизационен цикъл са към този момент 17 856 възпитаници от пети до дванайсти клас.

Една година след първата доставка на ваксини против COVID-19 в България, страната ни остава на последно място в Европа по брой ваксинирани. През последните дни се следи засилен интерес, като пред " Пирогов “ не престават да се извиват опашки от искащи, а във вторник там даже се наложи изключителна доставка на " Пфайзер “. От ВМА пък се похвалиха, че единствено за ден са сложили близо 1000 дози. Въпреки това процентът на предпазени у нас е едвам към 30%, което е надалеч от задачите, сложени от Европейската комисия. За цяла година със приключен имунизационен курс са малко над 1 900 500 души. С подсилващ бустер са едвам 255 636 българи, а общият брой на поставените в страната дози към 29 декември е 3 662 560.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР