Над 2000 подписа са събрали граждани на община Генерал Тошево

...
Над 2000 подписа са събрали граждани на община Генерал Тошево
Коментари Харесай

Намерения за добив на газ в Добруджа предизвикаха гражданско недоволство

Над 2000 подписа са събрали жители на община Генерал Тошево срещу добива на природен газ в района на Добруджа . Това излиза наяве от писмо, изпратено до медиите, от Инициативен комитет срещу добива на шистов газ.
Към момента са събрани и протестни заявления от общинските препоръки в Добрич, Генерал Тошево и Националната асоциация на зърнопроизводителите. Вече са почнали също по този начин и обществени разисквания на капиталовите планове за търсене и рандеман на природен газ в общината.
Става въпрос за находище " Спасово ", блок " Добрич ". Проектът е на компания " Русгеоком БГ " АД, която от 6 години прави изследване за газ в село Рогозина с два сондажа. Компанията-инвеститор има намерение да създаде и усвои находище " Спасово " в блок " Добрич ", включващо четири сектора: " Рогозина ", " Чернооково ", " Калина " и " Рогозина-изток ".

Гражданите сигнализират, че в този момент се възнамерява сондажите да се усилят - единствено в Рогозина щяло да има 11 сондажа . Нещо повече, инвестицията към този момент има утвърждението на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна след позитивна Оценка за влияние на околната среда (ОВОС).
По думите на представители от инициативния комитет срещу добива на газ сега текат публични разисквания в засегнатите обитаеми места в община Генерал Тошево с присъединяване на вложителя, част от научния състав, който се е занимавал с подготовката на ОВОС-а, както и с жители на общината и локалната власт. Например в село Рогозина има опасения, че ще пострадат съществено пчеларите, както и че в действителност няма да има кой знае какъв брой нови работни места.
Инвеститорът обаче твърди, че няма да има отрицателни последствия за околната среда, в случай че се съблюдават предложенията му. Средно годишно единствено от " Спасово " ще бъде добиван газ, който удовлетворява 10% от годишното ползване в България (370 млн. куб. метра), а капацитетът на находището е малко под 13 милиарда куб. метра. От сектор " Рогозина " ще могат да се добият общо 1,3 милиарда куб. метра. 50% от концесионното заплащане пък остава в съответната община, напомня вложителят. Освен това, от " Русгеоком БГ " АД са безапелационни, че няма заплаха да бъдат провокирани трусове поради близостта на разлома във Вранча.

От инициативния комитет изясняват също по този начин, че планът все още е на финален стадий, преди концесията да бъде отнесена по противоположния ред към Министерството на енергетиката.
По време на публичните разисквания, жителите развълнувано недоволстват против капиталовите планове и питат дали са свършили всички способи, по които у нас може да се спечалят пари, с цел да се постанова да се стига до подземните благосъстояния. Хората не са съгласни също по този начин с уверенията, че методът, посредством който вложителят има желание да добива газ, е безвреден. Според тях възможната 35-годишна концесия на находището ще убие земеделието в района .
напомня, че Инициативният комитет срещу изследването и добива на шистов газ в България провежда през 2014 година редица митинги против технологията " фракинг ", дружно с присъединяване на жители от Румъния. Резултатът от недоволството бе, че България вкара мораториум върху търсенето и добива на шистов газ.
Снимка: Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР