Над 200 деца на възраст от 3 до 10 години

...
Над 200 деца на възраст от 3 до 10 години
Коментари Харесай

Над 200 деца и още 500 коледари се включват в Детския коледарски празник и „Ямболския коледарски буенек“

Над 200 деца на възраст от 3 до 10 години се включват в Детския коледарски празник в Ямбол, оповестиха от Общината.

Той ще се организира на 21 декември от 10:00 часа в Зрителната зала, като главен уредник е Общински детски комплекс-Ямбол.

Детският коледарски празник няма конкурсен темперамент, дребните коледари ще получат дарове, а определена от уредниците детска куда ще взе участие и в тържествената стратегия на Фестивала „ Ямболски коледарски буенек “ на 25 декември.

Празникът на танцуващите коледари, който се организира повече от 20 години в Ямбол, няма аналог в България. Типичната единствено за Ямбол танцова стъпка, огласяна от звъна на шпорите на ботушите, е своебразен обред за встъпването на юношите в геройство.

Мъжката мощ, мъжкото начало, съответствува с раждането на Христос. Коледарите демонстрират новата мощ, която поражда и която озарява хората. Уникалният коледарски буенек е зародил тук при започване на 19 век, като потегля от най-стария квартал на града „ Каргона “, а по-късно се придвижва и на „ Баира “.

В Ямбол и до момента съществуват два типа коледарски буенек – на „ Каргона “ и на „ Баира “. Затова и на 25 декември още веднъж ще се проведат два състезанието – от 9:00 часа пред читалище „ Пробуда-1909 “ - на коледарските куди от „ Каргона “, а от 13:00 часа и пред читалище „ Зора-1945 “ - на коледарските куди от „ Баира “.

Заявки за присъединяване и в двата състезанието са подали към този момент над 20 коледарски куди, като участниците в тях са повече от 500. Тази година е повишен и наградният фонд за коледарските куди. И за двата състезанието са планувани групови и самостоятелни награди.

Празнично забавление ще бъде проведено и в Градския парк на 25 декември, където към този момент е изпъстрено от коледния базар. На сцена до фонтана в парка в 12:00 часа стартира празничната фолклорна стратегия с присъединяване на Фолклорен отбор „ Тунджа “, танцьорите от „ Всички стъпки “, коледарски групи.

Водосвет за здраве ще отслужи архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий. А също така можете да опитате и от ямболските мезета и виновност, които оферират там локалните производители.

На 25 декември ще се организира и обичайното надиграване сред коледарските куди. Началото му е от 11:00 часа, като коледарското шествие по ул. „ Индже челник “, Каргонски мост, ул. „ Георги Дражев “, ул. „ Цар Иван Александър “, площад „ Освобождение “, ул. „ Цар Освободител “, Градски парк - Ямбол, сцена до фонтана на Градски парк.

По този мотив в региона ще бъде спряно и придвижването на транспортни средства за няколко часа.  Призовават се при нужда водачите да избират заобиколни направления.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР