Над 200 000 посетители са преминали през Роженския събор в

...
Над 200 000 посетители са преминали през Роженския събор в
Коментари Харесай

Вижте невероятната красота и емоция на събора в Рожен...

Над 200 000 гости са минали през Роженския събор в първите два дни от националното фолклорно събитие. Поредното издание на Събора на националното творчество и отглеждането на животни " Рожен 2019 " протича при внушително наличие на българи от чужбина, оповестява " Дарик ".



Това сочат данни на уредниците. Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив, съобщи в словото си пред празнуващото голям брой ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание поведе огромното роженско хоро, което се извива на обяд в 12 часа в дните на събора. Сред гостите на събитието бе и ръководителят на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова.



Трябва да вземем образец от Рожен, с цел да бъдем по-разумни, по-мъдри и по-обединени в името на България, съобщи пред публицисти Цвета Караянчева. Според нея Рожен е неповторим събор, който " пази традициите и ни прави по-силни, тъй като тук се отваря сърцето и душата ". Не стопираме да се надяваме, че ще намерим единодушие по тематиките, които са от национално значение, разяснява доктор Дариткова. Тя добави, че ще предадат на сътрудниците си от всички парламентарни групи посланието от Рожен за единството и обединяването. Искрено имаме вяра и продължаваме да работим в тази посока, постоянно сме били за разговор и за обединяване на напъните, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ.



Музика от всички фолклорни области на страната звучи на 4 подиуми на Рожен в осъществяване на над 3500 участници в Националния фолклорен конкурс. В сензацията на втория ден от събора се трансформира 28-годишната Рейчъл от Тексас, изпълнила извънредно прочувствено, тъкмо и красиво " Девойко, мари хубава ". Младата американка посещава за първи път България, откакто към този момент е влюбена в българския фолклор. Неповторимото й осъществяване на емблематични български фолклорни песни не издава и за момент, че пее чужденка. Рейчъл описа пред публицисти, че сама е научила българските песни, слушайки ги от записи в интернет. Допълва, че е очарована от първата си среща с България, която има най-хубавата фолклорна музика с най-сложния темп.



Над 100 деца и младежи вземат участие в провеждащия се за първи път на Роженския събор конкурс за достоверни национални носии. Най-малкият участник, нагизден в носия е момиче на една година. Кукер с 50 чана е измежду кандидатите в състезанието с достоверни дрехи.

Музейни и етнографски изложения, изложби на занаятчийски и локални кулинарни творби, базари на био артикули са показани в съборното населено място на Рожен. Щандове с мурсалски чай, артикули от горски плодове и гъби, млечни и месни храни от фермата показват Родопския район.



Посетителите в Етно населено място на Роженските поляни имат опция да получават уроци по гайда, да учат родопски хора или национални песни. Етно селището показва възстановки на къщи от разнообразни етнографски области на страната.



Програмата на събора през днешния ден продължава с церемония концерт " Родопска вечер " от 20 часа. Зрителите на концерта под звездите на Рожен ще видят спектакъла " Невястата " на отбор " Родопа ", осъществяване на " 100 каба гайди ", " 101 каба гайди ", " Каба кабадайлии ", Златина Узунова, Валя Балканска, Петър Янев, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Николай Славеев, оркестрите " Рожен " и " Родопски солисти " и други Утре е заключителният трети ден от Събора на националното творчество и отглеждането на животни, когато ще бъдат оповестени лауреатите на Националния фолклорен конкурс " Рожен ".

Източник: blitz.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР