Над 20 арестувани при спецакция в Агенцията за българите в

...
Над 20 арестувани при спецакция в Агенцията за българите в
Коментари Харесай

Над 20 арестувани при спецакция в Агенцията за българите в чужбина

Над 20 задържани при спецакция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР) Разследване за корупция в Държавната организация за българите в чужбина стартира прокуратурата. Следователите направиха обиски на адреси в София, Плевен и Кюстендил. Над 20 души са задържани, измежду които ръководителят на организацията Петър Харалампиев и нейни чиновници. Работата на прокуратурата почнала преди 4 месеца по сигнал за всеобщо издаване на подправени документи за български генезис на молдовци, украинци и македонци.
 

След сигнал до антикорупционната комисия държавното обвиняване стартира да изследва схемата за непозволено издаване на български документи. Информацията до този миг сочи, че проверяващите са открили приемане на подкупи от длъжностни лица, поради което тази заран в ареста се озоваха над 20 души, измежду които и ръководителят на организацията Петър Харалампиев и основният й секретар Красимир Томов. Ръководителят на профилираната прокуратура Иван Гешев разяснява спестовно пред медиите: " Задържано е част от управлението на Държавната организация за българите в чужбина включително и ръководителят. Работи се със зам.-председателя. Задържан е и основният секретар на Агенцията. Повече информация ще бъде дадена най-рано в сряда ", сподели той.
 следствие ДАБЧ БГНЕС

По думите на Гешев обвинявания към момента не са повдигнати, само че следва това да се случи до дни. Според неофициалната информация по случая с изключение на чиновници на организацията зад решетките са и хора, които са посредничили, сред тях и чужденците, искащи да се снабдят с български документи. Темата беше наранена в публикация на френското издание " Нувел Обсерватьор ", оповестена напролет на тази година.
 
По същото време следствие на държавната телевизия разкри издаването на документи за българско поданство на 114 души, търсени от Интерпол, а вицепрезидентът Илияна Йотова тогава разяснява: " Докато не си изясним и най-малкото подозрение, което имаме към подобаващ проблем, този декрет просто няма да бъде подписан ".-->
 следствие ДАБЧ БГНЕС
Агенцията за българите в чужбина попадна във фокуса на  Върховната административна прокуратура през 2014. Тогава инспекция откри, че тя е издала непозволено хиляди удостоверения за български генезис на албанци, косовари и македонци. В следствието си в този момент прокурорите са открили, че арестуваните са работили като проведена незаконна група, към момента в незнаен интервал от време. Колко македонци, молдовци и украинци са получили документи за български генезис незаконно и с помощта на тях се движат свободно в границите на Европейски Съюз, следва да разберем.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР