Над 190 000 души са подали заявления за поставяне на

...
Над 190 000 души са подали заявления за поставяне на
Коментари Харесай

Над 190 000 са подали заявления за поставяне на индивидуална оценка

Над 190 000 души са подали заявки за слагане на самостоятелна оценка по новия Закон за персоналната помощ от началото на април. Това разгласи общественият министър Бисер Петков.

“Започва даването и финансирането на персоналната помощ от 1-ви септември, законът влезе в действие от началото на годината. От месец април стартира слагането на самостоятелната оценка на хората с увреждания, част, от която е и оценката на
потребността от персонална помощ. Над 190 000 са подадените все още заявки за самостоятелна оценка. Ще имаме цялостните данни към първи септември. Тогава ще стане ясно какъв брой хора са подали заявки в общините, с какъв брой от тях са подписани контракти, какъв брой са получили помощ ”, сподели Петков. Според него процесът по оценяване протичал обикновено досега и се правел в период.

= “Хората, които са с добавка за непозната помощ и желаят да се включат в механизма, дават единодушието си тя да бъде превеждана от съответната община като съфинансиране на услугата ”, продължи Петков. И напомни, че никой няма да загуби поддръжката, която му се дава, защото по решение на държавното управление договорите са удължени.

“Общините започват и интервенцията патронажна грижа за възрастни хора и хора с увреждания, която дава интегрирана здравно-социална услуга. Очакваме, че около 17 000 лица ще бъдат подкрепени ”, добави той.

На въпрос поддържа ли концепцията на КТ “Подкрепа ” да се ограничи сумираното пресмятане на работното време и работи ли се по въпроса, Петков изясни, че има работна група, предложенията ѝ се очаквали през есента. Припомни и, че при започване на май министерството бе готово с дребен пакет от промени, свързани и със сумираното пресмятане на работното време, само че той не получи поддръжка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР