Над 18 000 души ще започнат работа от Националния план

...
Над 18 000 души ще започнат работа от Националния план
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Над 18 000 души ще стартират работа от Националния проект за деяние по заетостта през 2018 година
Над 18 000 безработни ще стартират работа по стратегии и ограничения, планувани в Националния проект за деяние по заетостта през 2018 година Документът беше утвърден на днешното държавно съвещание. В него се планува над 10 600 души да бъдат включени в образования, с цел да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Финансирането на заложените действия ще е в границите на одобрените средства за дейна политика на пазара на труда – 73 млн. лева
От 2018 година се планува да се усили трудовото заплащане на наетите по проекта безработни. Заплатите на младежите, включени в стратегия „ Старт на кариерата “, ще се покачат от 550 лева на 600 лева, на младежките посредници към общините – от 580 лева на 630 лева, а на психолозите и мениджърите на случай – от 600 лева на 650 лева Заплатите на ромските посредници със приблизително обучение ще се усилят от 500 лева на 550 лева, а на тези с висше обучение – от 550 лева на 600 лева Средствата за подкрепена претовареност на лица с трайни увреждания или други групи в неравностойно състояние, наети на несубсидирани работни места, ще набъбнат от 300 лева на 500 лева
Трудовите хонорари на включените в субсидирана претовареност ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на 2018 година е 510 лв. при цялостен работен ден. Субсидираното трудово заплащане за един нает по всички ограничения от проекта по заетостта ще се усили от 300 лева на 400 лева При наемане на незает с висше обучение ще се субсидират 480 лева и дължимите осигуровки. Останалата част от трудовото заплащане ще се обезпечава от работодателя.
Предвижда се мярката за поощряване на работодателите да наемат дълготрайно безработни да включва цялостно финансиране на разноските за техните заплати и осигуровки. По районните стратегии за претовареност на 28-те области се планува през 2018 година работа да стартират 2000 безработни. По план „ Красива България “ ще се обезпечи претовареност на 200 души.

Бойко Пенков е избран за член на УС на Центъра за оценка на риска по хранителната верига
Правителството назначи заместник-министъра на опазването на здравето доктор Бойко Пенков за член на Управителния съвет на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Той заема мястото на доктор Мирослав Ненков след смяната в управителния състав на Министерството на здравеопазването.
Управителният съвет на Центъра за оценка на риска по хранителната верига се състои от петима членове, които включват шефа на центъра – проф. доктор Бойко Ликов, заместник-министрите на земеделието, храните и горите доктор Цветан Димитров и доктор Лозана Василева и заместник-министрите на опазването на здравето доктор Бойко Пенков и Светлана Йорданова.
Центърът прави научна оценка на риска по проблеми, които директно или индиректно засягат здравето на животните и растенията, растителните артикули и растителния репродуктивен материал, както и сигурността на храните и фуражите. Центърът изготвя научни мнения до способените органи и институции, които са основа за взимане на решения по ръководството на рисковете по хранителната верига.

Отчуждават се парцели за създаване на обходния път на Поморие
Правителството отчужди парцели и елементи от парцели – частна благосъстоятелност, нужни за построяването на обходния път на Поморие. Терените се намират в землището на града. Финансирането на отчуждителната процедура се обезпечава от Агенция „ Пътна инфраструктура “.
Решението на Министерския съвет може да бъде обжалвано по реда на Административнопроцесуален кодекс в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица.
От обществена в частна държавна благосъстоятелност беше изменен статутът на парцел в гр. Клисура. Това е ветеринарна амбулатория от две здания и съседен терен с повърхност 1,4 дка. Промяната в статута ще разреши осъществяването на разпоредителна договорка от Министерството на земеделието, храните и горите.

Прокурор Иванка Которова е избрана за народен член в Евроюст
Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Иванка Которова е избрана от държавното управление за народен член в Евроюст от страна на България. Помощник на националния член ще бъде прокурорът от Софийската градска прокуратура Димитър Хаджийски. Мандатът и на двамата е четири години, считано от 12 февруари 2018 година Сега народен член в Евроюст е Камен Михов, чийто мандат изтича на същата дата.
Евроюст е профилирана конструкция на Европейския съюз със седалище в Хага. Създадена е като орган за усилване на битката с тежката престъпност. Задачата й е да поддържа и ускорява координацията и съдействието сред националните органи за следствие и правосъдно гонене на тежката престъпност, засягаща две или повече страни членки.

Косово открива почетно консулство в България
Правителството даде единодушието си Република Косово да открие почетно консулство в България и да назначи Пламен Копчев за собствен почетен консул.
Пламен Копчев има богат професионален опит в региона на туризма, търговията с петролни артикули, както и в областта на високите технологии. Член е на Управителния съвет на „ Слънчев бряг “ АД и на Съюза на притежателите на хотели на к. к. „ Слънчев бряг “. Има опит като административен началник от работата си в БДЖ.
Политическият разговор сред България и Косово се развива все по-интензивно през последната половин година, което основава предпоставки за активизиране на двустранните стопански връзки в области като туризма, енергетиката, строителството, инфраструктурата, телекомуникациите, както и в областта на културата. Откриването на почетно консулство на Република Косово у нас ще подтиква развиването на съдействието в тези области.
Седалището на почетния консул на Косово е град Несебър, а консулският му окръг обгръща територията на цялата страна.

Утвърдено е българо-македонското съглашение за понижаване на цените за роуминг
Правителството утвърди подписания на 23 ноември 2017 година в Струмица Меморандум за съгласие сред Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията на Република България и Министерството на осведомителното общество и администрацията на Република Македония за понижаване на интернационалните цени за роуминг за телекомуникационни услуги.
Документът планува страните да предизвикват мобилните оператори да реализират съответни съглашения между тях, които да доведат до трайното понижаване на интернационалните цени на роуминг услугите. В момента те са едни от най-високите в Европа – сред 2,99 лева и 6,99 лева на минута и към 25 лева на мегабайт.
Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е измежду целите на българското държавно управление и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от ограниченията за възстановяване на свързаността на всички нива в района, което директно ще се отрази на контактите сред жителите и компаниите. Наред с политическата поддръжка за европейската интеграция на Западните Балкани, държавното управление е решено да поддържа и редица на практика решения, които да подкрепят развиването на района като общ пазар от 22 млн. души.

15 страни от Европейски Съюз основават многонационално модулно здравно формирование
Правителството утвърди присъединението на България към Програмно съглашение за многонационално модулно здравно формирование. Документът ще бъде подписан също от Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Румъния, Словения, Испания и Швеция, както и от Европейската организация по защита.
Споразумението е част от самодейността на Европейски Съюз „ Обединяване и шерване “. Целта на плана е да бъдат смекчени сериозните военномедицински дефицити в страните членки. Концепцията за многонационална здравна поддръжка разрешава даже и на страни с релативно лимитирани запаси в тази сфера да вземат участие в модулни медицински формирования посредством сливане и шерване на качества и по този метод да способстват за даването на допустимо най-хубавата здравна помощ по време на задачи или интервенции в границите на Общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз.
От българска страна в плана взе участие Военномедицинската академия.

България и Индия одобряват нова стратегия за културен и учебен продан
Министерският съвет утвърди плана на междуправителствена стратегия на България и Индия за съдействие в региона на науката, образованието и културата в интервала 2018-2020 година С решението се обезпечава продължаването на културния, просветителния и научния продан сред двете страни.
Програмата има за цел подкрепяне на развиването на българистиката в Индия, както и на индологията в България посредством обезпечаване на лектори за висши учебни заведения и от двете страни. Тя ще способства и за взаимното разпространение на културата и изкуството на България и Индия посредством разширение на контактите сред заинтригуваните институции. Предвижда се опция за образуване на художествени изложения, замяна на изпълнителски групи, продан на експерти в научната област и в региона на ръководство на културата, разпространение на българското кино в Индия.

Одобрена е българската позиция за съвещание на ЕКОФИН
Правителството утвърди позицията на страната ни за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси, което ще се организира на 23 януари в Брюксел. На него Българското председателство ще показа работната си стратегия, а Комисията – признатия на 6 декември м. година пакет по задълбочаване на Икономическия и паричен съюз, по който ще се организира спор. В рамките на дневния ред следва да бъдат утвърдени изводи на Съвета по отношение на Европейския учебен срок за 2018 година и да се одобри рекомендация във връзка с икономическата политика на еврозоната. Предвидена е и полемика за използването на проекта за деяние за справяне с необслужваните заеми в Европа.
Министерският съвет се срещна и с резултатите от извършени в Брюксел четири съвещания на Съвета на Европейски Съюз.
Съветът по конкурентоспособност (вътрешен пазар, промишленост, научни проучвания и галактическо пространство) заседава на 30 ноември и 1 декември. Министрите на стопанската система от страните членки одобриха общ метод по предлагането за основаване на обединен дигитален портал за даване на информация, като основа за водене на договаряния с Европейския парламент. Предложението е значима стъпка към цифровизацията на услугите в обществения бранш и построяването на цифрова Европа. Министрите разискаха и какви да бъдат средносрочните и дълготрайните цели на индустриалната политика на Европейски Съюз. Приоритетите, които ще бъдат заложени в тактиката, са: поощряване на цифровизацията и въвеждането на нововъведения в предприятията, възстановяване на бизнес средата за дребните и междинните предприятия, разширение наличието на европейски предприятия на интернационалните пазари, установяване на измерима цел от над 20% цялостен на промишлеността от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз в новата индустриална тактика и други Съветът разиска също бъдещите дейности във връзка с Програмата на Европейски Съюз за галактическо пространство.
В рамките на Съвета ЕКОФИН, извършен на 5 декември, беше разискван пакетът за подсилване на Банковия съюз. Комисията показа законодателно предложение по тематиката за административно съдействие при Данък добавена стойност. Приети бяха и Заключения на Съвета по отношение на данъчното облагане на облагите от цифровата стопанска система и по отношение на листата на Европейски Съюз на юрисдикциите, неоказващи подпомагане за данъчни цели.
Съветът „ Правосъдие и вътрешни работи “, извършен на 7 декември във формат „ Вътрешни работи “, разиска регламента за eu-LISA (Европейската организация за оперативното ръководство на широкомащабни осведомителни системи), оперативната съгласуемост на осведомителните системи на Европейски Съюз, промяната в региона на убежището, противодействието на радикализацията, включително в Интернет, както и съдействието сред задачите по линия на Общата политика за сигурност и защита и организациите по линия на ПВР.
На съвещанието на Съвета по земеделие и риболовство, извършено на 11 и 12 декември, Комисията показа своето Съобщение по отношение на бъдещето на прехраната и земеделието, в което се обрисуват насоките на визията й за бъдещата обща селскостопанска политика след 2020 година Министрите се съгласиха като цяло, че главните характерности и стълбовата конструкция на ОСП би трябвало да бъдат непокътнати. Те подчертаха смисъла на съответното финансиране на ОСП от бюджета на Европейски Съюз и потвърдиха нуждата от продължение на директните заплащания. Министрите се опълчиха на концепцията за съфинансиране на Първи дирек (Обща организация на пазарите на селскостопански продукти) за гарантиране на равни условия.

В община Гърмен ще бъдат проучвани опциите за рандеман на скалнооблицовъчни материали
Правителството утвърди издаването на позволени на Едноличен търговец „ Ясен Райков-2012 “ за изследване на скалнооблицовъчни материали в площта „ Симона “. Теренът се намира в землищата на селата Хвостяне и Долно Дряново в община Гърмен.
Проучвателните действия ще се реализират 18 месеца, като вложенията ще са близо 27 хиляди лева Проучването ще се прави за сметка на титуляра на разрешението и при съблюдаване на всички ограничавания, наложени от законодателството. Той ще заплати нормативно избраната такса за повърхност, а за застраховане на отговорностите по запазване на околната среда и земите ще показа банкова гаранция, годна за целия период на контракта.

Прецизират се текстове в Закона за подкрепяне на земеделските производители
Правителството утвърди план за промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители и предлага на Народното събрание да го одобри.
Промените уточняват текстове в Закона, които се отнасят до подаването на общо заявление за подкрепяне. Включва се наредба за осъществяване на инспекции от страна на Държавен фонд „ Земеделие “ – Разплащателна организация за изкуствено основани условия за подкрепяне от страна на бенефициентите по всички схеми за подкрепяне.
С измененията се подсигурява и по-голям достъп до предоставената социална информация, като се планува заповедта на министъра на земеделието, храните и горите за одобрение на окончателния пласт „ Площи, възможни за подкрепяне “ да бъде оповестена, с изключение на на формалния уебсайт на Министерството на земеделието, храните и горите, и в „ Държавен вестник “.

Промени в Закона за Селскостопанската академия целят по-добра връзка с бизнеса и потребителите на научно-приложни артикули
Правителството утвърди промени в Закона за Селскостопанската академия и предлага на Народното събрание да ги одобри. Тяхната цел е да се реализира по-добра връзка на работата на ССА с бизнеса и потребителите на научно-приложни артикули.
Съгласно предлаганите промени, представители на браншови организации ще вземат участие в Управителния съвет на ССА, както и в координационните препоръки на центровете за проучвания и нововъведения. Разписан е специфичен ред за реализиране на взаимоотношение с бизнеса при осъществяване на научни и научно-приложни планове.
С измененията се цели и въвеждане на финансова автономия при ръководството на паричните средства, установяване на параметрите на консумиране на средствата, основаване на иновационни центрове и усъвършенстване на структурата на Академията. Предвижда се доста нарастване на личните доходи, с което ще се усъвършенства и стабилизира научната, научно-приложната и експериментално-производствената действия, както и ще се обезпечат спомагателни работни места. Възможността да се получава заплащане, основано на положения труд, ще докара до по-висока интензивност на работещите в системата на Селскостопанската академия. Финансовата смяна допуска по-добра мотивация за работа на чиновниците и за основаване на първокласен артикул.
Заложено е част от опитните станции, които са държавни предприятия, да станат структурни звена на институти, други, които са неповторими по своята същина, да се трансфорат в научни центрове, а тези, които се занимават главно със земеделие, да бъдат обединени в едно държавно дружество посредством обединение. По този метод ще се увеличи опцията им за присъединяване в стратегии за модернизиране и развиване като демонстрационни и просветителни структури на институтите.

Одобрена е Наредба за значителните условия и оценяване на сходството на уредите, захранвани с газово гориво
Правителството утвърди Наредба за значителните условия и оценяване на сходството на уредите, захранвани с газово гориво.
С Наредбата се обезпечава използването на Регламент (ЕС) 2016/426 по отношение на уредите, захранвани с газово гориво. Той уеднаквява метода към уреди и устройства във връзка с условието за нанасяне на маркировката „ съдебна експертиза “ и сформиране на Европейски Съюз декларация за сходство. Уредите и устройствата, които ще продължат да се оферират на пазара след 21 април 2018 година, ще би трябвало да преминат ново оценяване на сходството според условията на Регламента.
Въвежда се ново обвързване за производителите, вносителите и дистрибуторите – обезпечаване на проследимост на уредите и устройствата. Те ще би трябвало да поддържат информация за всеки стопански оператор, който им е доставил даден апарат или обещано устройство, и за всеки стопански оператор, на който те са доставили даден апарат или обещано устройство. Тази информация би трябвало да е налична за период от 10 години от датата на доставката.

Наредба регламентира условията и критериите за ВиК операторите и квалификацията на личния състав им
Правителството одобри Наредба за условията и критериите за ВиК операторите и квалификацията па личния състав им, с която се цели уеднаквяване па разпоредбите за предоставяните от тях услуги и повишение на качеството им.
В наредбата са избрани главните критерии, на които следва да дават отговор ВиК операторите във връзка с успеваемостта на приходите, внедряване на система за ръководство на качеството, както и нужната техника за осъществяване на активността им.
Конкретизирани са минималните професионални и квалификационни условия към управническия, техническия и стопанско-административния личен състав и условия за повишение на квалификацията на чиновниците във ВиК сдруженията, както и изискванията и редът за осъществяване па образованието им, предвид на възстановяване на качеството на предоставяните ВиК услуги на потребителите. С регламентиране на условия за повишение на квалификацията на работещите във ВиК сдруженията се цели и усъвършенстване дейностите при даване на услугите по снабдяване на вода на потребителите и отклоняване и филтриране на отпадъчни води.
ВиК операторите би трябвало да изпълнят условията по Глава втора „ Изисквания и критерии, на които би трябвало да дават отговор ВиК операторите “ до 31 декември 2019 година Указания само че използването й ще бъдат давани от министъра на районното развиване и благоустройството.

Приета е Наредба за формата и наличието на документите за издаване на позволение за даване на пазара на биоцид или на група биоциди
Правителството одобри Наредба за формата и наличието на документите, нужни за издаване на позволение за даване на пазара на биоцид или на група биоциди по член 18 от Закона за отбрана от нездравословното влияние на химичните субстанции и смеси (ЗЗВВХВС). С приемането на документа подзаконовата нормативна рамка се привежда в сходство с промените и допълненията на Закона.
В случаите по член 18 от ЗЗВВХВС, към документите, които заявителите подават в Министерство на здравеопазването за издаване на позволение за даване на пазара на биоцид, би трябвало да приложат техническо досие на биоцида. Неговата форма и наличие, както и тези на документите, показани от заявителя за издаване на позволение и съответните позволения, се дефинират с разпоредба на Министерския съвет.
Към сегашния миг условията към техническото досие, належащо за издаване на позволение на биоцид са регламентирани в Наредба, призната на отпаднало правно съображение. С признатата през днешния ден Наредбата се обезпечава опция на юридически лица, заявители на съответната административна услуга, за достъп до настоящи условия към документите, нужни за издаване на позволение за даване на пазара на биоцид.

Военнослужещи ще може да се образоват и задочно за придобиване на бакалавърска степен по специалността „ офицер за тактическо равнище на ръководство “
Правителството утвърди промени в Наредбата за държавните условия за придобиване на висше обучение на образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ в професионално направление „ Военно дело “ по специалностите от контролираните специалности „ офицер за тактическо равнище на ръководство “. Промяната разрешава войници/матроси, сержанти/старшини и офицерски претенденти да се образоват и в задочна форма. Причината е в спецификата на тяхната работа, която изключва опцията за постоянна форма на образование във висшите военни учебни заведения.
Допълва се и Наредбата за държавните условия за придобиване на висше обучение на образователно-квалификационна степен „ магистър “ в професионално направление „ Военно дело “ по специалностите от контролираните специалности „ офицер за оперативно равнище на ръководство “ и „ офицер за стратегическо управление на защитата и въоръжените сили “. Целта е да се изчистят грешки по използването й.

Ще бъде оттеглена правосъдна тъжба от името на страната
Правителството одобри решение, с което дава единодушие да бъде оттеглена въззивна тъжба на страната против правосъдно решение, с което се признава правото на благосъстоятелност на „ Авиокомпания Хемус Ер “ ЕАД върху елементи от аграрен парцел в местността „ Летищен комплекс – София “.
Прекратяването на правосъдния спор ще даде опция да се извърши капиталов план по Закона за поощряване на вложенията на „ Луфтханза Техник София “ ООД и „ България Ер Меинтенанс “ ЕАД.

Отпада събирането на някои хартиени документи, изисквани по Закона за устройство на територията
Правителството предлага промени в Закона за устройство на територията, които водят до отпадане на условието за показване на някои публични удостоверителни документи на книжен притежател. Това са част от ограниченията на кабинета за понижаване на административната тежест върху жителите и бизнеса.
Конкретната смяна е планувана в член 167 – да отпадне условието при издаване от началника на ДНСК на уверение за осъществяване на дейностите по член 166, алинея 1, т. 1 от Закон за устройство на територията да се показва на книжен притежател документ за признание на добито висше обучение в задгранични висши учебни заведения, издаван от Националния център за информация и документи. Удостоверението ще се набира по длъжностен път.

100 нови обществени услуги за хора с увреждания ще бъдат основани до 2021 година
100 нови обществени услуги в общността за над 2000 лица с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами, ще бъдат основани до 2021 година Това планува Планът за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа за интервала 2018-2021 година, който беше утвърден от държавното управление. Над 30 000 души с увреждания и възрастни хора ще могат да употребяват патронажна грижа и обществени услуги в домашна среда – персонален помощник, обществен помощник и домакински асистент, през идващите четири години.
Основната цел на проекта е да се усъвършенства качеството на живот и опциите за обществено включване на хората с увреждания и възрастните хора посредством обезпечаване на мрежа от услуги и ограничения за поддръжка в общността. Документът включва ограничения за ръководство на обществени предприятия за поощряване на трудовата претовареност на хората с увреждания, възстановяване на нормативната уредба и успеваемостта на системата за дълготрайна грижа и образования за повишение на потенциала на експертите в тази област.
Включени са и действия за закриване на 10 профилирани институции за лица с психологични разстройства и умствена назадничавост с недобри условия на живот. От тях ще бъдат изведени над 700 консуматори, за които ще се обезпечи качествена грижа посредством обезпечаване на обществени услуги в общността, в това число и от резидентен вид.
Финансирането на ограниченията по проекта ще е по линия на оперативните стратегии „ Развитие на човешките запаси “ и „ Региони в напредък “ и от държавния бюджет.
Финансово е обезпечено осъществяването на финансовата стратегия на ДА „ Държавен запас и военновременни ресурси "
Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Държавната организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ за 2018 година в размер на 108 млн. лева
Средствата са за осъществяване на действия, планувани в Инвестиционната стратегия 2018-2022 година на държавната организация. Те ще бъдат употребявани за реорганизация, главен, настоящ и спешен ремонт на предоставени й бази, предопределени за предпазване на горива, зърнени храни, медицински и индустриални ресурси.

С 2,91 милиарда лв. ще се финансират аграрни стратегии през 2018 година
Правителството одобри решение за одобряване на годишните планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „ Земеделие “ за 2018 година Планирани са общо 2,91 милиарда лв. за финансиране на директните заплащания на повърхност, пазарните ограничения, Програмата за развиване на селските региони и Програмата за морско дело и риболовство. От тях 2 636 703 700 лева са за сметка на Европейски Съюз и 275 890 800 лв. – от националния бюджет.
857,9 млн. лева са планувани за развиване на селските региони. Основно заплащанията ще се ориентирани по размер 4 „ Инвестиции в материални активи”, мярка 6 „ Развитие на стопанството и стопанската активност “, мярка 7 „ Основни услуги и възобновяване на селата в селските региони “ и мярка 19 ЛИДЕР.
По линия на директните заплащания са заложени 319,8 млн. лева, които ще обгръщат направленията агроекология и климат, биологично земеделие и Натура 2000. 1 551,4 млн. лева са избрани по схемата за единно заплащане на повърхност, както и за обвързани с производството заплащания за животни, плодове, зеленчуци и други. По Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година са разчетени 38,3 млн. лева по ограниченията 1.7 „ Добавена стойност, качество на продуктите и потребление на нежелания улов”, 1.8 „ Инвестиции за усъвършенстване на инфраструктурата в рибарските пристанища “ и 2.2 „ Продуктивни вложения в аквакултура”, мярка 4.2 „ Изпълнение на тактиките за ВОМР “ и мярка 5.4 “Преработване на продуктите от лов на риба и аквакултури “.
145,2 млн. лева са планувани за пазарни ограничения, в това число и за Националната стратегия по пчеларство, скица „ Училищен плод”, скица „ Училищно мляко “, Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш, преструктуриране на лозовите масиви, промоционални стратегии, възобновявания при експорт и други схеми.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР