Над 170 бивши високопоставени служители на Държавния департамент на Съединените

...
Над 170 бивши високопоставени служители на Държавния департамент на Съединените
Коментари Харесай

Словесната престрелка между Тръмп и бивши разузнавачи все по-ожесточена, президентът и Джон Бренън все по-близко до съд

Над 170 някогашни високопоставени чиновници на Държавния департамент на Съединените щати и на Пентагона се причислиха към 15-те топ американски разузнавачи от запаса, които остро подлагат на критика президента Доналд Тръмп за отнемането на достъпа до секретна информация на някогашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Джон Бренън.

Сред новите подписи под петицията са тези на някогашния висш главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис и на някогашните заместител държавни секретари Антъни Блинкън и Уилям Бърнс.

Те показват, че въпреки и да не поддържат изказванията на Бренън, че държанието на Тръмп на срещата с съветския президент Путин предишния месец е било изменническо, се притесняват, че националната сигурност ще бъде накърнена, в случай че свободното изложение на вижданията на някогашни управленци бъде лимитирано от политически съображения.

Междувременно президентът провокира в туитър Бренън да го съди.

" Надявам се, че Бренан - най-лошият шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ в историята на нашата страна, ще води правосъдно дело ", разяснява Тръмп. " След това ще бъде доста елементарно да се получат всички негови записи, текстове, имейли и документи, с цел да се покаже освен неприятната му работа, само че и метода, по който е взел участие в следствието за съветска интервенция в изборите. Той обаче няма да заведе дело ”, отсече президентът.

Самият Бренън съобщи, че е разговарял с юристи по отношение на опцията за правосъдно обжалване на решението на Тръмп. Президентът заплаши девет други някогашни чиновници, които са свързани с следствието, което Тръмп назовава “лов на вещици ”.

Бренън, който ръководеше Централно разузнавателно управление на САЩ по времето на Барак Обама, съобщи, че до момента в който той води борба от името на някогашните си сътрудници от организацията, Конгресът също би трябвало да се намеси.

Междувременно се чака обвиняване против някогашния юрист на Тръмп Майкъл Коен до края на месеца. Той може да се изправи пред съда за банкови и финансови измами. Ню Йорк Таймс се базира на анонимни източници, съгласно които прокурорите разнищват над 20 милиона $ заеми, получени от таксиметровите компании, които Коен и фамилията му имат.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР