Над 160 прасета са унищожени досега в Плевенска област заради

...
Над 160 прасета са унищожени досега в Плевенска област заради
Коментари Харесай

Над 160 прасета в Плевенско са унищожени заради Африканската чума, засегнати са 13 села

Над 160 свине са унищожени до момента в Плевенска област поради Африканската чума по свинете. Заразата е засегнала главно общините Никопол и Гулянци. Локализирани са огнища на болестта в 13 села -  Новачене, Жернов, Евлогиево, Муселиево, Въбел, Санадиново, Бацова махала, Трънчовица, Брест, Милковица, Долни Вит, Сомовит и Шияково. Повечето към този момент са обработени, до довечера би трябвало да бъдат обработени и останалите. Това заяви шефът на ОДБХ в Плевен доктор Иван Йорданов пред свиканата през днешния ден след обяд Областна епизоотична комисия.
Заболяването се популяризира в района с много съществени темпове . Целта е да спрем това разпространяване и по опция  то да бъде локализирано единствено на към този момент инфектираната територия. От през днешния ден на обяд имаме доказан случай на инфектирано диво прасе в община Белене “, добави доктор Йорданов.
След всяка евтаназия на свине в домашно стопанство то се обработва с дезинфектиращи препарати. С автомобил на пожарната по-късно се  прави цялостна стерилизация на обитаемото място. Изградени са КПП-та под формата на дъга по посока на вътрешността на страната – към Плевен и към Велико Търново и Враца. На тях колите се стопират за обработка и стерилизация - с цел да се ограничи разпространяването на болестта на изток, на запад и на север. Където няма КПП-та, са направени дезинфекционни площадки. Отделно се правят инспекции на колите - към този момент има 7-8 случая на транспортирано месо, което хората се пробват да изнесат от инфектирана зона. Такива храни се конфискуват .
„ Проблем за нас е, че има кметове на села, които отхвърлят да ни спомагат. С помощта на полицията съумяваме до някъде да се оправим. Вижда се, че в селата от инфектираната зона хората сами си колят свине още преди ние да стигнем до тях. Апелът ми е това месо да остане на място и да не се изнася от селищата. Най-добре е да се консервират, тъй като те са евентуален източник на вируса, който може да се изнесе отвън зоната. Предвиждаме да проведем във всички общини осведомителна акция, в която още един път да разясним обстановката и да разбираем на хората какво не би трябвало да вършат “, сподели още доктор Иван Йорданов.
Планираните от Областната епизоотична комисия ограничения против разпространяването на рисковата болест плануват да се основат екипи за информиране на популацията за заболяването Африканската чума по свинете, основаване на организация за стерилизация на засегнатите села, да се изградят КПП-та и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР