Над 1500 ученици от български професионални гимназии са включени в

...
Над 1500 ученици от български професионални гимназии са включени в
Коментари Харесай

Над 1500 ученици участват в дуална форма на обучение по австрийски проект

Над 1500 възпитаници от български професионални гимназии са включени в дуална форма на образование по австрийски план. Това стана ясно на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с посланика на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич Бьом. Проектът „ Дуално образование в България “ започва през 2014 година и все още по него в 30 български учебни заведения в 21 обитаеми места на страната възпитаници се образоват в 15 специалности.

„ Екипът на Министерството на образованието и науката се стреми да реализира още по-целенасочена активност за използване на опциите на дуалното образование. Вашата поддръжка в този развой е доста скъпа “, сподели министър Цоков.

Посланик Бьом изрази задоволеност от положителното съдействие сред двете страни и съобщи подготвеност да се набележат нови области на взаимоотношение. Тя също открои значимостта на дуалното образование и заяви, че в Австрия към 35% от младежите са включени в такава форма на подготовка и след довеждане докрай доста бързо намират реализация на пазара труда.

За поощряване на проучването на езика и литературата двете страни обменят лектори – по немски език в СУ „ Св. Кл. Охридски ” и във ВТУ „ Св.св. Кирил и Методий ”, а по български език – във Виенския университет, стана ясно още по време на диалога. Студенти, учещи български език в Австрия, постоянно взимат присъединяване в летните езикови семинари в България, проведени от СУ „ Св. Кл. Охридски ” и от ВТУ „ Св.св. Кирил и Методий ”. Австрийската страна поддържа подготовката и квалификацията на учителите по немски език в България в междинните учебни заведения, като обезпечава годишно по три места за присъединяване в летни квалификационни семинари.

В системата на висшето обучение, с изключение на обичайните лингвистични специалности в Софийския, Пловдивския и Великотърновския университети, в някои висши учебни заведения сполучливо се реализират взаимни стратегии в региона на стопанската система, финансите, архитектурните и инженерните специалности. Австрийски библиотеки действат към СУ „ Св. Климент Охридски “, ВТУ „ Св.св. Кирил и Методий ”, както и при Международното сдружение „ Елиас Канети “ в Русе (която се подкрепя и управлява от Университетска библиотека към Русенски университет „ Ангел Кънчев ”).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР