Над 130 милиона момичета в цял свят не посещават училище,

...
Над 130 милиона момичета в цял свят не посещават училище,
Коментари Харесай

Световната икономика губи трилиони заради необразованите жени

Над 130 милиона девойки в целия свят не посещават учебно заведение, вследствие на това международната стопанска система всяка година губи до 30 трилиона $. Това се споделя в отчет на Световната банка, представен от РИА " Новости ".

Ако всяко момиче по света получи цялостно 12-годишно обучение, техният принос в международната стопанска система може да бъде сред 15 и 30 трилиона $ годишно, сочат изчисленията на икономистите.

По данни на Световната банка за 2016 година към 132 милиона девойки на възраст от 6 до 17 години в целия свят не посещават учебно заведение.

Девет от 10 девойки получават начално обучение, само че единствено три от четири приключват междинното учебно заведение. В страните с ниски приходи по-малко от 65% приключват началното учебно заведение и единствено една трета – междинното.

Жените с начално обучение печелят с 14-19% повече от тези без никакво обучение. В същото време девойките, които са приключили гимназия, могат да получат двойно по-голяма заплата, а с висше обучение – три пъти повече, в сравнение с необразованите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР