Над 130 лодки, част от най-голямата туристическа регата по река

...
Над 130 лодки, част от най-голямата туристическа регата по река
Коментари Харесай

Над 130 лодки, част от най-голямата туристическа регата по река Дунав, акостираха край Видин

Над 130 лодки, част от най-голямата туристическа регата по река Дунав, акостираха край Видин в понеделник. Участниците в интернационалния гребен поход ТИД 2023 (TID – Tour International Danubien) са стартирали на 25-ти юни  от изворите на Дунав при Инголщат, Германия.  

Представителят на Българската федерация по туризъм Артьом Цветанов разгласи, че досега има над 130 участника в регата. Тази година в нея вземат участие представители на  Нидерландия, Австрия, Испания, Швейцария, Румъния, Унгария, Сърбия, Канада и България, добави Цветанов.

Днес за всички участници е проведено  от Община Видин, взаимно с Регионалния исторически музей, туристическа обиколка на Видин за запознаване със забележителностите му, измежду  които и реновираната Видинска синагога, превърната в Културен център " Жул Паскин “, крепостта " Баба Вида “, музеите -Кръстата казарма и Конака, Епиграфския център.

Снощи се състоя публична гала по посрещането на гребците пред единствения в страната закрит Епиграфския център, ситуиран наоколо до средновековната цитадела " Баба Вида “, където е и разноцветния бивак на участниците в похода. По традиция представители на Община Видин, в лицето на заместник-кметът Борислава Борисова, приветстваха гребците с " Добре пристигнали “. " Радвам се, че за поредна година Видин е хазаин на регатата по река Дунав. Вярвам, че в границите на тези два дни ще съумеете да разгледате богатото ни културно-историческо завещание, с което се гордеем. Убедена съм, че всеки един от Вас ще си тръгне от нашия град с прелестни мемоари “. Тя  пожела  на участниците, които ще плават до крайната точка на похода -Силистра здраве, позитивни страсти и попътен вятър, оповестяват за " Фокус " от общината.

Със специфична грамота от Община Видин бе почетен  Красимир Павлов от Варна, който ще гребе за 50 път в сектора от Видин до Силистра. Танцьори от Ансамбъла за национални песни и танци " Дунав “ сервираха изненада на участниците и гостите на Видин.

Международната туристическа регата ТИД (TID – Tour International Danubien), е най-голямата туристическа  регата по Дунав, с 66 годишна история. Тя няма спортен темперамент и в другите и стадии от изворите на реката в Германия до вливането й при Сулина, се вклюват водни туристи от другите страни и по избор изминават цялото разстояние на поход от над 2500 км. или част от него. Походът тази година  стартира на 25-ти юни 2023 година от град Инголщат, Германия. Преминава през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния. Гребците би трябвало да изминат 2516 км за 74 дни. За 66-ти следващ път България е хазаин на стадия " Ново село – Силистра “ (509 км), който се изминава от 13 август, когато гребците дебаркират във Видин, имат отмора и на 16 август още веднъж потеглят да плават до идната точка на Дунав - Лом. На 27 август, гребният поход би трябвало да дойде в Силистра.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР