Над 117 000 седмокласници и десетокласници се очаква да се

...
Над 117 000 седмокласници и десетокласници се очаква да се
Коментари Харесай

Над 117 000 седмокласници и десетокласници се очаква да се явят на националните външни оценявания

Над 117 000 седмокласници и десетокласници се чака да се явят на националните външни оценения по български език и по математика тази седмица. Те поставят изпитите в учебните заведения, в които учат, и се позволяват до залите против документ за идентичност. Пишат с черен цвят на химикалката.

Утре, 13 юни, от 9 часа е изпитът по български език и литература за 62 877 седмокласници. Те ще са разпределени в 1 700 учебни заведения и 5 681 зали. Ангажирани са над 11 000 квестори. Изпитът продължава 150 минути. Тестът се състои от 26 задания. От тях 18 въпроса са затворени и включват избор от четири благоприятни условия за отговор. Има 6 задания с къс свободен отговор и една с уголемен свободен отговор.  Последната задача е преразказ  на неизучаван живописен текст, оповестяват от МОН.

От 11 часа стартира изпитът по български език и литература за над 54 500 десетокласници. Националното външно оценяване за тях ще се организира в 1023 учебни заведения и 4592 зали. Ангажирани са над 9 000 квестори. Изпитът по БЕЛ в края на първия гимназиален стадий  е тест с общо 23 задания. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с къс свободен отговор. Има една задача за редактиране и една с  разширен свободен отговор, в който би трябвало да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за основаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути.

На 16 юни е националното външно оценяване по математика за учениците от 7. и 10. клас. За 150 минути седмокласниците би трябвало да решат 23 задания. 18 от тях изискват изтъкване на един правилен отговор от четири вероятни. Две са с къс свободен отговор, а три задания изискват уголемен свободен отговор. Тестът по математика за десетокласниците има 17 задания, от които 15 са с избираем отговор, а две – с уголемен свободен отговор. Изпитът продължава 90 минути.

Резултатът от НВО в 7. клас се употребява като балообразуващ детайл при приема на възпитаници в 8. клас. Според измененията в Наредбата за организация на дейностите в учебното обучение от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти стадий на класиране за банкет след 7. клас. С резултата от НВО десетокласниците от обединените учебни заведения аплайват за местата от спомагателния план-прием за продължение на образованието си във втория гимназиален стадий. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат оповестени до 28 юни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР