Над 1000 талантливи деца от цялата страна ще се включат

...
Над 1000 талантливи деца от цялата страна ще се включат
Коментари Харесай

1000 деца от цялата страна се включват в юбилейното издание на конкурса “Орфееви таланти“

Над 1000 надарени деца от цялата страна ще се включат в 10-ото юбилейно издание на Международния конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство " Орфееви гении ". Специално за годишнината състезанието ще се организира в границите на четири дни, от 1 до 4 февруари, а обичаен хазаин на богатата стратегия е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев ". Официалното разкриване е на 1 февруари от 10 часа в концертната зала на Академията.
Прочетете още
10-ото издание започва с конкурсната си част, в която в първите два дни по едно и също време в шест зали на Академията 30 потвърдени специалисти в своите музикални области ще правят оценка участниците. Председател на журито е ректорът проф. доктор Тони Шекерджиева-Новак. Професионалната работа продължава и в Националната фолклорна среща " Мост сред поколенията – песенният мост на Елена ", в която ще се състоят поредност от майсторски класове по национално пеене и национални принадлежности с гост-преподаватели Ваня Вълкова, Жечка Сланинкова, Васил Василев, Владимир Владимиров, Данка Цветкова, Деница Василева, Иван Георгиев, Пейо Пеев, Сорина Богомилова и сестри Георгиеви.

Вторият ден от 10 часа стартира и  семинар на тематика " Народна музика, фолклор, авторство и авторски права " с лектори Румяна Цинцарска, проф. д. изк. Лозанка Пейчева, проф. д. н. Венцислав Димов. На идващия ден още веднъж в 10 часа пък стартира семинарът " Накратко за джаза " с лектори доцент доктор Жан Пехливанов, доцент доктор Петър Салчев, доцент Едуард Сарафян и доцент доктор Петър Койчев.

Конкурсната стратегия на 3 и 4 февруари продължава за даровитите претенденти в посоки " национално пеене " и " национални принадлежности ". Майсторски клас по типичен принадлежности и пеене ще се води от ректора на АМТИИ порф. Новак с присъединяване още на Пенчо Пенчев, Едуард Сарафян, Борислав Ясенов, Петър Салчев, Людмил Петков, Стела Динкова и Ангел Маринов.

Четири концерта в четирите следващи вечери ще зарадват публиката с осъществявания на участниците, техните ментори и експертите и ще се състоят в Концертната зала на АМТИИ с начален час 19 и с вход свободен. Вечерта на 1 февруари ще приключи с концерт на Академията на майсторите обучители в акомпанимент на Академичния национален оркестър, втората вечер аудиторията ще се наслаждения на общ концерт на менторите и техните възпитаници от майсторския клас, извършен денем. Вечерите на 3 и на 4 февруари ще завършат с типичен концерти.

Организатори на " Орфееви гении " са АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев " и Сдружение с нестопанска цел " Български народен юношески фолклорен съюз ". Конкурсът се организира под патронажа на Министерство на културата. Включен е в Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности, посредством която класираните самостоятелни реализатори на първо, второ или трето място, в четвърта възрастова група 8-12 клас, получават едногодишна парична стипендия.

Снимката е илюстративна
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР