Над 1000 ирански ученици, повечето момичета, се разболяха през последните

...
Над 1000 ирански ученици, повечето момичета, се разболяха през последните
Коментари Харесай

Мистерия с натровени момичета в Иран: Над 1000 ученички са се розболели през последните 3 месеца

Над 1000 ирански възпитаници, множеството девойки, се разболяха през последните три месеца със признаци, които наподобяват натравяне, евентуално с отровен газ. Само тази седмица десетки девойки от 26 учебни заведения в разнообразни точки на Иран се разболяват. Остава тайнственост каква е повода?

Много от девойките имат сходни признаци - дихателни проблеми, отмалялост, главоболие и световъртеж. Първият случай е от 30 ноември. Тогава 18 ученички в град Ком се разболяват. Оттогава в още най-малко 58 учебни заведения в 8 провинции има случаи на натравяне. Става въпрос за девойки в съществени учебни заведения и в гимназии. В обществените медии бяха оповестени серия от видеоклипове, на множеството от тях царува суматоха, децата са обезпокоени, идват коли за спешна помощ.

" Първо се усети миризма на газ в класната стая, след това на една от съученичките ми ѝ стана неприятно. "

" Колкото повече време минаваше, на толкоз повече девойки от класа им прилошаваше ", описват ученички.

Властите в Иран дават противоречаща информация за повода за болестта на децата, а президентът Ибрахим Раиси подреди следствие. Вътрешният министър Ахмад Вахиди съобщи, че няма данни болесттите да са породени от отровна субстанция.

" Разбира се, нашите врагове обичат да провокират безпорядък в страната с сходни интервенции и в този момент още един път си играят с страстите на иранския народ и всяват боязън ", сподели Ахмад Вахиди - министър на вътрешните работи на Иран.

Мнозина в Иран считат, че ученичките са натровени в опит да бъдат затворени просветителните институции за девойки. В Иран множеството учебни заведения са разграничени по сексуален симптом. Някои възпитаници и родители допускат, че децата са натровени поради присъединяване в антиправителствените митинги в страната.

Експерти допускат, че не става въпрос за натравяне, а за всеобща нервност. В поддръжка на тази догадка са обстоятелствата, че няма болни момчета или възрастни хора, а признаците отшумяват бързо. И Съединените щати, и Организация на обединените нации приканиха за подробно следствие на вълната от натравяния.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР