Над 100 нови автобуса са предоставени тази година на училища

...
Над 100 нови автобуса са предоставени тази година на училища
Коментари Харесай

Над 100 нови училищни автобуса са предоставени на училища и общини

Над 100 нови рейса са предоставени тази година на учебни заведения и общини. Осигурен е безвъзмезден превоз за близо 100 000 деца, които по 5 400 маршрута пътуват, с цел да получат качествено обучение.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на съвещание на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в региона на учебното и предучилищното обучение. По думите му следва обезпечаване на още рейсове, с които да се обнови транспортният парк на учебните заведения и общините.

Проф. Цоков означи, че пораства броят на учебните заведения, в които текат обилни поправки със средства от национални и европейски стратегии.

Над 116 учебни заведения и детски градини ще бъдат актуализирани със средства от Плана за възобновяване и резистентност, ще се изградят и нови учебни заведения в София, Варна и Бургас.

Министърът уточни, че започват две нови стратегии (всяка с бюджет от 240 млн. лева). Те ще обезпечат опция за цялостна реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения, както и поправки на физкултурни салони и спортни площадки. Заделят се и 100 млн. лв. за ремонт на студентски общежития.

„ Важна част е и разширението на новаторската среда посредством построяването на SТEM центрове и на учебни лаборатории за нововъведения “, подчертава проф. Цоков. Предстоят и образования за учители за възстановяване на уменията им за интегрално образование.

Акцент в полемиката бяха дигитализацията на образованието, обезпечаването на средства за учителските заплати, повишение на квалификацията на учителите, подобряването на резултатите на учениците, грижата за децата в детските градини и други

В съвещанието участваха зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова, началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска и представители на всички обществени сътрудници: Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители, Юлиян Петров, ръководител на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “, Аспарух Томов, ръководител на Независимия училищен профсъюз към КНСБ, Диян Стаматов, ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България, Асен Александров, ръководител на Сдружение на шефовете в междинното обучение в България, Мария Каменова, ръководител на Българската асоциация на частните учебни заведения и др.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР