Над 100 милиона вярващи в целия свят проследиха традиционната неделна

...
Над 100 милиона вярващи в целия свят проследиха традиционната неделна
Коментари Харесай

Над 100 милиона гледаха проповедта на папата в София


Над 100 милиона вярващи в целия свят наблюдаваха обичайна неделна проповед „ Царица небесна “ на папа Франциск, която той произнесе на площад „ Свети Александър Невски “ в София, заяви националното радио. България е кръстопът, на който се срещат и водят разговор разнообразни вероизповедания, съобщи папа Франциск преди молитвата.

„ И тук, в България, е имало пастири, които са се отличили посредством святост в живота. Моят предходник, който вие наричате Българският светец - Свети Йоан XXIII, чиято памет е изключително жива на тази земя. Тук той се научи да цени традицията на Източната черква. Неговият дипломатически и овчарски опит в България остави толкоз мощна диря в сърцето му на овчар, че го води до там да насочи в църквата вероятността на икуменическия разговор, който получи незабравим подтик във Втория Ватикански събор, поискан точно от папа Ронкали. В прочут смисъл би трябвало да благодарим на тази земя за мъдрата и вдъхновяваща вътрешен глас на положителният папа “, сподели Франциск

Светият отец поздрави представители на разнообразни вероизповедания, които бяха наоколо до трибуната, от която той произнесе молитвата. Преди това папа Франциск се помоли и пред иконата на Месамврийската Богородица, която бе на сцената пред храм-паметник „ Свети Александър Невски “. Тя е обичана на папа Йоан XXIII, така наречен Български папа Анджело Ронкали, който съвсем 10 години - от 1924-а до 1935 година е в България като апостолически легат.

Обръщението си към света от София Светият отец обвърза със силата на вярата и Възкресението Христово.

„ Христос живее. Той е нашата вяра. Всичко, което Той допира, става ново и се изпълва с жизнеспособност. Той е в теб и не те изоставя в никакъв случай. Колкото и да се отдалечаваш, Той върви с теб “. Така папа Франциск разчете фрагмента от Евангелието и удостовери делото на папа Йоан XXIII по българските земи ".

Папата поздрави и ръководителя на хора, който огласява със своите песнопения и с православни претекстове неговата Неделна молитва от България - молитва за мир, посланието, с което папа Франциск е в България.

След молитвата главата на Римокатолическата черква се качи в автомобил и обиколи площада на храм-паметник „ Свети Александър Невски “.

„ Трябва да благодарим на тази земя - земя на православни, в която вероизповеданията водят своя разговор. Имах насладата да поздравя и прегърна Негово Светейшество българския патриарх Неофит и митрополитите “, сподели още той.

Преди молитвата папата направи своята безмълвна молитва в храм-паметник „ Свети Александър Невски “, съпроводен от митрополит Антоний пред олтара с иконите на Светите братя Кирил и Методий./iconomist.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР