Над 100 000 са децата и възрастни в България, които

...
Над 100 000 са децата и възрастни в България, които
Коментари Харесай

Десетки хиляди хора у нас имат затруднения в говора и комуникацията

Над 100 000 са децата и възрастни в България, които имат усложнения в говора и връзката по публични данни. Такива са хората с детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални усложнения, амиотрофична латерална склероза, мускулни дистрофии, инсулти, Алцхаймер, Паркинсон, синдром на Рет, вродени увреждания на слуха и други Всички те имат потребност от средства за допълващата и различна връзка (ДАК) с цел да водят естествен живот.
Съвременните средства за ДАК, съчетани с достъп до таблет или компютър дават големи благоприятни условия за връзка на всички. Те могат да са най-различни – разпечатани знаци, табла за връзка, програмен продукт за връзка, синтезирана тирада, надзор с взор или надзор с мисъл. За да бъдат употребявани дейно средствата за ДАК би трябвало да се познават от хората с увреждания, само че най-много от експертите, работещи с тях, съобщи БГНЕС.
За вярната политика в работата с хора със усложнения в гора и връзката става въпрос на втората интернационална конференция " Допълваща и различна връзка ". Тя ще се организира от 4 до 6 ноември в столичния парк-хотел " Москва ". Конференцията е проведена взаимно с Министерството на образованието и науката, УНИЦЕФ България и ISAAC - интернационалната асоциация за допълваща и различна връзка. Главна цел на конференцията е да запознае всички заинтригувани със международния опит и актуалните подходи и технологии за допълваща и различна връзка за деца и възрастни. По време на конференцията ще бъдат изнесени пленарни отчети за актуалните подходи, способи и технологии, показани от водещи специалисти от Съединени американски щати, Норвегия, Израел и Полша. Ще бъдат проведени полемики за политиките, в България, свързани с ДАК в региона на приобщаващото обучение, ранната намеса и общественото подкрепяне.
На конференцията ще бъде споделен опитът на българските експерти, работещи с ДАК и персоналният опит на хора с увреждания, чийто живот е бил изменен към по-добро, с помощта на помагащите технологии.
Участниците в конференцията ще могат да посетят проведената галерия и демонстрации на най-съвременните средства за ДАК от водещи международни компании.
В конференцията ще вземат участие логопеди, ресурсни учители, специфични педагози и психолози, работещи с хора с увреждания, хора с увреждания и техните фамилии, както и представители на институциите в България.
В откриването на конференцията ще вземат участие Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, доктор Джей Муита, представител на UNICEF в България и Бисер Петков, министър на труда и обществената политика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР