Над 1 млрд. младежи по света рискуват слуха си заради

...
Над 1 млрд. младежи по света рискуват слуха си заради
Коментари Харесай

Слушалките застрашават слуха на над 1 млрд. млади хора по света

Над 1 милиарда младежи по света рискуват слуха си поради слушалките, които употребяват всекидневно. Причината е, че слушат музика прекомерно мощно, демонстрира изследване на интернационален екип от учени за Световната здравна организация (СЗО), представено от в. Guardian.
Проучването пресмята, че 24% от всички хора на възраст сред 12 година и 34 година слушат музика на " рисково мощно равнище ". Учените приканват държавните управления да се намесят незабавно и да вкарат регулации, които да предпазят слуха на младежите.
СЗО също по този начин споделя, че над 430 млн. души по света от всички възрастови групи, страдат от увеждане на слуха. Младите са най-уязвими поради слушалките и честите визити на клубове и концерти, където музиката е прекомерно мощна. Оказва се, че всеобщо по света не се следи за спазването на регулациите за звук.
Младежите се излагат на двоен риск - увреждане на слуха още на по-ранна възраст или предразполагане към по-голям риск от развиване на слухови проблеми с течение на времето. Учените са употребявали данни и от предходни изследвания за резултата на мощната музика, посещаването на концерти и потреблението на слушалки. Общо са тествани 33 проучвания, обхващащи над 19 000 души, написа Вести.бг.
Учените откриват, че 23% от възрастните и 27% от младежите слушат музика на слушалки прекомерно мощно. А 48% от хората на възраст сред 12 година и 34 година по целия свят са изложени на нездравословно мощна музика в питейни заведения и клубове. На базата на тези данни, специалистите пресмятат, че сред 0.67 милиарда и 1.35 милиарда души в тази възрастова група са подложени на риск от трайно увреждане на слуха.
Авторите споделят, че изследването не включва демографски фактори и евентуален резултат въвеждане или налагане на регулации. Те предлагат институциите да преразгледат локалните си правила и да наблюдават за спазването им преди проблемите със слуха да станат всеобщи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР