Над 1 млрд. евро по Стратегическия план за развитието на

...
Над 1 млрд. евро по Стратегическия план за развитието на
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Над 1 млрд. евро по Стратегическия план са предвидени за бизнеса в земеделието

Над 1 милиарда евро по Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027г. са планувани за бизнеса в земеделието. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на форума Powers Summit 2023, който се организира в София, оповестиха от земеделското ведомство.

По време на министерската сесия „ Чувам Ви “ той сподели, че ключът към устойчивостта в земеделието е пазарната лоялна конкуренция, която печели доверието на потребителите. Министър Вътев уточни също, че устойчивостта изисква предвидимост и сигурност. „ Ако желаеме да имаме резистентност за българското земеделие преди всичко би трябвало да работим върху дълготрайна прогноза за климатичните условия. Имаме такива огромни превалявания за малко време, които са нужни за месеци и тези стихийни проблеми довеждат по-късно до сухи интервали. Ние виждаме ускорението на климатичните промени и големи наводнения. Затова дружно с отводняването би трябвало да мислим и за събирането и съхраняването на тази вода, в случай че желаеме да имаме развито поливно земеделие “, разясни министърът.

Той сподели още, че е доста значимо да се сътвори райониране на страната. тъй като сме страна с извънредно богати почви. То би трябвало да стане на база климатично-почвени условия, освен за подобаващите култури, само че и за най-подходящите сортове за тези култури.

В панела участваха и министърът на околната среда и водите и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР