Над 1 млн. са потърсилите спасение от войната в Украйна

...
Над 1 млн. са потърсилите спасение от войната в Украйна
Коментари Харесай

От нашите пратеници: За страданието и страха от неизвестното - разказват украински бежанци

Над 1 млн. са потърсилите избавление от войната в Украйна единствено за седмица, оповестява Организация на обединените нации. Бежанците са към 2% от цялото население на страната. Те са главно дами и деца, защото в страната е в действие възбрана за мъжете да напущат Украйна.

Миграционният напън по границите с Полша следи специфичният ни делегат Тихомир Игнатов. Вижте неговия роман във видеото



Три дни изпълнени с неопределеност, болежка и страдалчество. Толкова време лишава на Лера, с цел да се измъкне от барикадите в Киев.

" В моя регион беше умерено, само че в другите региони летят бомби и обстрелват. Ситуацията е ужасна. В Киев оставих моята баба и дядо. Не мога да се изнесат, тъй като са остарели и не могат да понесат това пътешестване. Там остана всички мои другари и роднини”, споделя пред нашия екип Лера.

Тя бяга дружно с майка си и брат си. Споделя, че мечтае да види Украйна още веднъж мирна, без обстрели и принуждение.

" Родих се в Киев, израстнах в Киев и там оставих цялата си душа. Не желаех да пристигам тук, само че майка ми се опасяваше доста и споделяше, че можеше да загинем. Не губим вяра. Нашите момчета водят война. Те са герои. Ние доста имаме вяра в тях. Нашите войни стоят на стража и доста имаме вяра, че скоро ще се върнем в нашата страна”, споделя Лера.

Дейвид също бяга от войната.

" Майка ни толкоз се уплаши. Реши да напуснем дома и да дойдем тук. 20 часа пътувахме с трен. Имам този дюшек. Всичко е наред в общи линии. Аз не се опасявам. Смятам, че всичко това което се случва е извънредно и никой не е заслужил сходна орис ", споделя той.

В този мол магазините са изпразнени. Откакто е почнала войната тук се настаняват бежанци. Един от тях е трансфорат в спонтанна детска градина. Навън паркингът е трансфорат в пункт за събиране на помощи. Доброволци проготвят храна, събират облекла. За майките са обезпечени детски колички.

" Идват доста хора, които носят дарения. Други оферират заслон. Също по този начин оферират превоз из Полша. Бях на границата преди шест часа. Все още има километрични тапи за влизане в страната. Хората живеят в колите ", сподели доброволецът Войтек.

През целия ден десетки рейсове транспортираха бежанци от границата. Сред тях възрастни хора и инвалиди.

" Отиваме към Париж. Русия ни бомардира. Не сме спали през целия път, само че това не е ужасно. Страшно е за синовете ни вкъщи. Русия стой. Не бомбардирайте Украйна. Моля ви ", плаче жена.

По данни на полските управляващи единствено през вчерашния ден границата са минали близо 100 хиляди души.









Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР