Над 1 милион човешки живота са спасени благодарение на предпазния

...
Над 1 милион човешки живота са спасени благодарение на предпазния
Коментари Харесай

Устройството, което спаси над 1 милион човешки живота

Над 1 милион човешки живота са избавени с помощта на защитния колан от изобретяването му през 1959 година до през днешния ден. Това го прави най-значимото откритие в региона на пътната сигурност.

Точно преди 60 години инженерът на Volvo Нилс Болин изобретява модерния триточков защитен колан. Компанията стартира да го употребява в своите транспортни средства, само че откакто се открива какъв брой доста животи могат да бъдат избавени с всеобщата му приложимост, тя отваря патента и разрешава безплатното му приложение от всички производители на коли. Това решение се оказва основно за понижаване на жертвите в пътни произшествия в целия свят.
 Снимка 431297
Източник:

" Няма друга система за сигурност, която да е съизмерима с защитния колан, когато приказваме за избавяне на животи. Това е изцяло годно и за водачите на камиони, макар неправилното разбиране, че те са по-малко уязвими поради размера на автомобила. При произшествия с катурване, да вземем за пример, коланът предотвратява лидерът да бъде притиснат сред земята и камиона. ", изяснява Анна Берлинг, шеф Безопасност на пътя и продуктите, Volvo Trucks.

Факти

• Според експерти потреблението на защитния колан може да увеличи с 40-60% шанса за оцеляване след евентуално смъртоносна злополука.

• Според изследване на Volvo Trucks от 2017 година половината от починалите в пътни произшествия водачи на камиони, биха оживели, в случай че бяха употребявали защитен колан.

• През последните 25 години в резултат на нарасналата степен на потребление на предпазни колани смъртните случаи са намалели с 20% във Англия и с 25-30% в Германия

• Първата страна, която е въвела наложителното пътешестване с защитни колани, както на предните, по този начин и на задните пасажери е Австралия, през 70-те години. Глобите за нарушителите били доста съществени, само че това довело до 20% по-малко смъртни случаи при произшествия.

• В много от високо моторизираните страни (Европа, Съединени американски щати, Япония) степента на потребление на колани на предните седалки доближава 80-90%. В някои европейски страни обаче равнищата към момента са по-ниски - 50-60%.

• По-рядко се употребяват коланите на задните седалки - постоянно под 50%.

• Закопчаването на колана лишава 2 секунди, които могат да се окажат решаващи.

Информация, обвързвана с българското законодателство и условията за потребление на защитни колани

Водачите и пасажерите в моторни транспортни средства,... когато са в придвижване, употребяват предпазните колани, с които моторните транспортни средства са оборудвани. (чл. 137а, Закон за придвижването по пътищата)

Пътниците в моторни транспортни средства,... когато са в придвижване, употребяват системи за обезопасяване, с които моторните транспортни средства са оборудвани.

(чл. 137в, Закон за придвижването по пътищата)

Санкции

• Неизползване на защитен колан от лидер - 50 лева + 6 контролни точки

• Неизползване на защитен колан от пасажер - 50 лева и лидера - 30 лева

• Чл. 183, алинея 3, т. 7 от Закона за придвижването по пътищата (доп., Дъждовни води, бр. 101 от 2016 година, в действие от 21.01.2017 г.): Наказва се с санкция 50 лева лидер, който не извършва задължението за потребление на защитен колан или носене на каска или транспортира пасажер, който не извършва задължението за потребление на защитен колан или носене на каска.

• Чл. 184, алинея 4 от ЗДвП: С санкция 50 лева се санкционира пасажер, който не извършва задължението за потребление на защитен колан или носене на каска.

Източник: volvotrucks.bg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР