Начина, по който се прави промяната в закона, която е

...
Начина, по който се прави промяната в закона, която е
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Хората не вярват на еврото

" Начина, по който се прави смяната в закона, която е стъпка към приемането ни в чакалнята на еврозоната, метода е безусловно неприемлив. Преди почивните дни, в различен закон, с една преходна наредба се трансформира на процедура Закона за Българска народна банка, в който е закрепен валутния курс ", сподели в утринния блок на БТВ „ Тази сутрин” Ивайло Калфин, някогашен министър на външните работи.

" Това като процедура е безусловно неприемливо и по тази причина са и резултатите от направените социологически проучвания – хората не имат вяра на еврото, тъй като не знаят какво е това и сходни дейности на властта, внасят още подозрения дали някой не желае да злоупотреби ", добави той.

" По създание предлаганите промени са една крачка на процедура към унищожаване на Валутния ръб и би трябвало да ни е ясно, и властта би трябвало да го каже това нещо на хората. Защото по разпоредбите на Европейската централна банка, влизането в този прелиминарен механизъм, някои му споделят „ чакалнята”, то не е чакалня за нищо, в който може да поседим много години, Естония заставам от участието си до 2011 година – седем години. Така че ние би трябвало да се подготвим за дълъг интервал в този механизъм ", разяснява още Калфин.

" Има две неща, първо – валутния курс може да се трансформира и второ, интервенциите на ЕЦБ и националната банка стават при отклоняване от плюс/минус 15 % ", добави той.

" Разбира се, желая да кажа, че се резервират всички разпореждания в Закона за Българска народна банка, в който нашата Централна банка е длъжна да държи толкоз валута, колкото има парична маса, тъй че да обезпечава обмена непрестанно на курса, който е контрактуван ", сподели още някогашният външен министър.

" Сега на процедура какво споделят от държавното управление и шефа на Българска народна банка – споделят, ние махаме закрепения курс и което договорим, вие ни давате мандат, което ще договорим, това ще бъде курса. Една от мощните страни на Валутния ръб и доверието в това, че курса няма да се трансформира, както двадесет години не се трансформира. Сега на нас ни споделят като жители – имайти ни доверие ", сподели още Калфин.

" Има тотално сбъркана връзка във властта във връзка с това какво съставлява възприемането на еврото, по какъв начин ще се отрази на стопанската система, какво ще значи за спестяванията на хората, какво ще значи за жителите и не може да чакаме хората да са осведомени авансово ", добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР