Началото на военната операция в Украйна стана необратима точка в

...
Началото на военната операция в Украйна стана необратима точка в
Коментари Харесай

Какъв отговор от Запада очаква Русия

Началото на военната интервенция в Украйна стана необратима точка в разрива с киевската власт, само че и нова точка в връзките на Русия със Запада. От тази заран те са в безсрочна борба. Трудно е да се сдържат страстите, само че ще се опитаме да се ориентираме в позициите на страните в това опълчване. 

Колективният Запад се озова в кризата` 2022 година по-подготвен спрямо 2014 година Разликата е в това, че присъединението на Крим преди 8 години беше стремглаво и ненадейно, до момента в който актуалната съветска военна интервенция се обсъждаше няколко месеца. 

Освен това, за последните 8 години Западът натрупа забележителен опит в реализирането на най-широк набор стопански и политически наказания, както и в отработването на механизма на съгласуваност на санкционните политики на обособените страни. 

Но знакът, който през днешния ден Кремъл насочи към Запада през днешния ден, кардинално е доста по-голям от присъединението на Крим. Затова и отговорът, който ще получи Кремъл, ще е по-решителен и впечатляващ. 

Съществуват минимум две червени линии, които в този миг не е по силите на Запада да ги премине.

- Първо, не трябва Москва да бъде наказвана с военна мощ, отчитайки, че Русия е нуклеарна свръхдържава и всяко военно сблъскване с нея може да прерасне в нуклеарен спор на световно равнище. Дори стандартна война с Русия в центъра на Европа заплашва Запада с неприемливи загуби.

- Второ, оперативно нереално е да се изолира Москва стопански, отрязвайки всичките й търговски и капиталови връзки с останалия свят. И без това финансовите пазари реагираха много нервно на събитията. Ролята на Русия на някои интернационалните пазари - да вземем за пример енергийния, е прекомерно огромна, с цел да може съветският износ с лекост да бъде сменен с различни източници. Изключването на Русия от интернационалната система за разплащане SWIFT би дестабилизирало международната финансова система. Тоталната изолираност на Москва носи след себе си голям брой отрицателни последици, които могат да доведат международната стопанска система до нова криза. 

 Всички останали ограничения за напън ще се лимитират в областта на вероятното. Индивидуални и институционални наказания, ограничение на научно-техническите, просветителните и филантропичните връзки, изключване на Москва от интернационалните организации, наказание на Русия от трибуната на Организация на обединените нации и други интернационалните конгреси, отричане на политически контакти на високо ниво, протест на събития, които се случват на съветска територия - можем да продължим листата до безспир.

Тези ограничения, несъмнено, ще нанесат чувствителни вреди на обособени посоки на съдействието на Русия със Запада, само че те няма да основат непосреден риск за политическата непоклатимост и няма да доведат до промени в съветската външна политика в мечтаната от Запада посока. 

Затова може да се допусна, че дружно с демонстративните, ярки наказания на Съединени американски щати, НАТО и Европейски Съюз в близко време ще стартира работа по заличаването на горепосочените " червени линии ". Не незабавно, само че в продължение на няколко години, даже десетилетия. 

Във военната област Западът ще употребява софтуерното си предимство, с цел да девалвира оптимално съветския боен капацитет - както нуклеарния, по този начин и евентуалния. Това може да стане да вземем за пример с рязко увелечение на вложенията във футуристични системи за Противовъздушна отбрана, в средства за кибервойна, в галактическо оръжие и в свръхточно всекидневно въоръжение.

В икономическата област - както по всичко проличава, ще стартира работа по последователното, само че поредно изтикване на Русия от стратегическите пазари, преди всичко енергийните и на първо място в Европа. Неизбежният отвод от " Северен поток 2 " е единствено първата крачка. 

Заличаването на алените линии няма да стане бързо. То допуска дълготрайни и целенасочени старания на груповия Запад, обособяване на обилни финансови средства, политическа готовност на популацията, основаване на нови механизми на многостранна съгласуваност и така нататък

Става дума за огромни старания, сравними с онези, които Западът си сложи в първите години на Студената война в средата на XX век. По всяка възможност, ще се разчита на решителното икономическо, финансово и научно-техническо предимство на груповия Запад над Русия. 

Но на какво разчита Москва, хвърляйки толкоз смело предизвикателство към Запада? Очевидно на това, че западният свят към този момент не е толкоз мощен и не е толкоз стимулиран, както преди три четвърти век 

Москва счита, че общото съответствие в международната политика и стопанска система се трансформира не в интерес на Запада и по тази причина е невероятно той победи в XXI век, както го стори в XX. Но не е неизменим факт, че основните незападни централни сили в актуалния свят ще запазят постоянно доброжелателния си неутралитет към Москва. И това може да се трансформира в още един сериозен проблем за Русия, рискувайки да остане в стратегическа самотност. 

---------

*Повечето публицисти от Комерсант през днешния ден подписаха отвореното писмо против съветското навлизане в Украйна. Заглавието е на " Сега ". Оригиналното е " Чакаме отговор ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР