Началото на тази година не се оказа добро за компютърната

...
Началото на тази година не се оказа добро за компютърната
Коментари Харесай

Най-добрите Linux дистрибуции в началото на 2018 година

Началото на тази година не се оказа положително за компютърната промишленост най-много поради разкритите хардуерни уязвимости Meltdown и Spectre. През изтеклите месеци се появиха нови дистрибуции, по-старите станаха по-стабилни, а знаково събитие за Ubuntu бе отводът от създаването на Unity и завръщането към средата Gnome по дифолт. Популярността на дистрибуциите се промени.

Тук са показани най-хубавите Linux дистрибуции, подобаващи за ежедневна работа, за създаване на сървър и за опити. Използвана е информацията от уеб-портала Distrowatch, за приблизителна оценка на известността на другите Linux дистрибуции.
На какво би трябвало да се обръща внимание
На процедура всички дистрибуции се базират на едно и също Linux ядро и се употребяват едни и същи стратегии със свободен лиценз. Дистрибуциите доста си наподобяват, само че в това време имат и доста разлики. Ето някои съществени моменти, значими при избора на съответната дистрибуция:
Стабилност . Операционната система е единствено един инструмент, който би трябвало постоянно добре да работи. Ако системата крашва, прекъсва и непрестанно основава проблеми, то очевидно не е подобаваща за работа Достъпност на стратегиите . Операционната система е единствено една обвивка, в която всекидневно използваме най-различни стратегии. Очевидно е, че колкото повече програмен продукт има в хранилищата, толкоз по-добре е за самата Оценка за съвместимост. Лесно потребление . Системата би трябвало да е лесна за потребление и да не изисква от потребителя обширни познания на нейното устройство. Най-добрите Linux дистрибуции
Описаните тук дистрибуции са разпределени по области за по-лесна ориентировка.
Ubuntu – най-хубавата дистрибуция за домашно прилагане


Ubuntu е една от най-популярните дистрибуции, основана от Canonical въз основата на Debian. Версиите с дълъг период на поддръжка са доста постоянни, изключително в случай че не се бърза да се конфигурира новата дистрибуция в първите дни след излизането й, и се изчака да излязат първите обновявания.

Със софтуера тук всичко е наред, тъй като може да се употребява голямата база deb пакети на Debian, налични са голям брой PPA складове, в които версиите в точния момент се обновяват. По подразбиране се употребява работната среда Gnome, която е лесна за потребление и не изисква някакви особени настройки. За доста хора това е най-хубавата дистрибуция към сегашен ден. Linux Mint не е преди всичко в класацията, тъй като тя се базира на Ubuntu и не прибавя нещо значително ново, което опитният консуматор не би си добавил, в случай че се постанова.
Linux Mint – най-хубавата дистрибуция за начинаещи


През 2017 година операционната система Linux Mint стана още по-популярна измежду начинаещите консуматори. Базира се на Ubuntu, постоянна е, и множеството програмен продукт, управления и указания за Ubuntu са подобаващи и за Linux Mint.

Освен това, Linux Mint се популяризира и със личната си работна среда Cinnamon, която повече наподобява на Windows, в сравнение с Gnome: има класическо основно меню, таскбар, общоприет десктоп, като всичко работи без спомагателни настройки. Голям плюс на Linux Mint е, че множеството драйвери за хардуера са включени в дистрибуцията и съвсем не се постанова да се конфигурира нещо в допълнение.
Elementary OS – най-красивата дистрибуция


Elementary OS също се базира на Ubuntu и се популяризира със личната графична среда Phanteon, която доста наподобява на MacOS X. Тази работна среда се базира на Gnome 3, само че с към този момент подготвени настройки на дизайна на програмните прозорци, прозрачността и така нататък
CentOS – най-хубавата сървърна дистрибуция


Сървърите обезпечават вярното действие на Глобалната мрежа. Операционната система на сървъра би трябвало да бъде постоянна, безвредна, да съдържа нов програмен продукт и да се обновява в точния момент. CentOS се създава въз основата на комерсиалната дистрибуция Red Hat Enterprise Linux (RHEL). На процедура това е съединена от сорс кодовете дистрибуция, от която е махнато брандирането.

CentOS е задоволително постоянна, има задоволително като за сървър стратегии и редица складове на Fedora, от които могат да се вземат нови стратегии.
Debian – най-стабилната дистрибуция


За най-стабилната Linux дистрибуция ненапразно се смята Debian. Официалните складове на Debian включват добре тествани стратегии, от които са отстранени всички неточности. От друга страна, това може да се смята за минус, тъй като не се оферират най-новите, а най-стабилните стратегии. Но Debian 9 излезе относително неотдавна и стратегиите в хранилищата напълно не са остарели.
Lubuntu – най-леката дистрибуция


Леките дистрибуции се употребяват най-вече с цел да дадат живот на остарелия хардуер. Това напълно не значи, че те би трябвало да се употребяват единствено на антични компютри. Ако за вас е сериозна бързината на работа на операционната система и нейното време за реакция, можете да си изберете някоя лека дистрибуция, която да инсталирате на актуален компютър.

За най-хубавата лека Linux дистрибуция се смята Lubuntu, която е напълно лесна за потребление, а нейната функционалност не е орязана като PuppyLinux или TinyCore, тъй като тя е част от Ubuntu фамилията. Хардуерните условия на системата са напълно умерени. Достатъчни са процесор Pentium 4 или AMD K8 с 512 MB оперативна памет. При потребление на браузър се предлага 1 GB RAM. Използва се работната среда LXDE.
Gentoo – най-хубавата дистрибуция за проучване на Linux


Ако желаете добре да разберете по какъв начин се конфигурира Linux, какви са процесите в системата, по какъв начин се основава и компилира програмен продукт, то можете да пробвате Gentoo, Дистрибуцията предлага огромен брой подготвени съставни елементи, които би трябвало да се изучат, конфигурират и настроят.
Manjaro – най-бързо набиращата известност дистрибуция


През последната година статистиката на Distrowatch демонстрира огромен растеж в продуктивността на Manjaro. Тази дистрибуция се базира на ArchLinux, само че за разлика от оригинала, разполага с отличен графичен инсталатор, който дава една пълноценна операционна система, непосредствено подготвена за работа.



Всички обновявания за Manjaro се тестват най-внимателно, като по този метод системата остава доста постоянна. За инсталирането на стратегиите към момента се употребява Pacman, само че с прекрасен графичен интерфейс. За доста консуматори, точно Manjaro е най-хубавата Linux дистрибуция.

Това са най-хубавите Linux дистрибуции при започване на 2018 година съгласно статистиките на Distrowatch и друга информация. Ако ползвате нещо друго, споделете, с цел да умножим информацията.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР