Началото на седмицата донесе исторически спад на американския суров петрол

...
Началото на седмицата донесе исторически спад на американския суров петрол
Коментари Харесай

Най-лошото за петрола тепърва предстои

Началото на седмицата донесе исторически спад на американския недопечен нефт West Texas Intermediate (WTI), като той за първи път падна под 0 $ за барел. И в случай че някои производители от бранша чакат този потрес да е краткотраен, само че при търговията на вторник пристигна нов удар, който е доказателства, че острата волатилност на пазара е тук, с цел да остане.

По време на търговията през вчерашния ден договорите за доставка през юни се сринаха с над 45% и се приближиха до 11 $ за барел. " Така разпродажбите потвърдиха, че пренасищането с доставки няма да отмине скоро и че сривът на фючърсите от май не е някаква особеност, а доказателство за острото положение на свръхпредлагане в Съединени американски щати ", написа журналистът Ник Кънингам за профилирания уебсайт OilPrices.

Според редица анализатори може да чакаме завръщане на цените към отрицателна територия в границите на идващия месец. " Смятаме, че цените ще останат на тези ниски равнища в кратковременен проект. Очакваме към края на май да има сходно придвижване на цените, когато договорите за доставка през юни могат да се извърнат ", счита Реймънд Джеймс.

По думите на Кънингам нови спадове може да се чакат и за европейският бенчмарк Brent, който във вторник изгуби над 25% от цената си и падна под 20 $ за барел. Той показва, че макар предстоящото стесняване на добива в Съединени американски щати с сред 1 и 3 милиона барела на ден до края на 2021 година, дефицитът на потенциал за предпазване и произлизащите от това спадове в цените ще продължат да бъдат факт.

" Реалността на към момента тежкото пренасищане на пазара евентуално ще упражни напън върху договорите на WTI през юни ", разясняват анализатори от Goldman Sachs. " С останалото малко място за предпазване скоро производството ще би трябвало да бъде понижено доста, с цел да балансира пазара и да сложи основите за по-високи цени, когато възобновяване на търсенето стартира ", прибавят те.

В сряда WTI се търгува осезаемо над достигнатото дъно през понеделник против 10,59 $ за барел. Все отново цената му остава с близо 8% надолу. Сортът Brent остава много под границата от 20 $ на равнище от 16,25 $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР