Началото на делото за източените лични данни от Националната агенция

...
Началото на делото за източените лични данни от Националната агенция
Коментари Харесай

Фалстарт беляза делото за източените данни от НАП

Началото на делото за източените персонални данни от Националната организация за приходите (НАП) през лятото на 2019 година беше белязано от провал, а първото съвещание - отсрочено за 5 април. Тогава съдът ще заседава и ще реши дали процесът въобще да стартира, да го върне на прокуратурата поради основни процесуални нарушавания, или да го приключи.

Причината за отлагането е, че единият от двамата подсъдими, Кристиан Бойков, не е получил копие от обвинителния акт преди повече от 7 дни, каквото е условието на закона. Той и юристът му се възползваха от правото си да изискат отсрочване с претекста, че юристът не се е срещнал с материалите, защото са получени едвам на 2 март, в последния работен ден на предходната седмица.

Разследването на огромния пробив в базата данни на организацията и приключването на персоналните им данни в интернет през лятото на 2019 година завърши още през март предходната година, когато са били предявени всички материали по делото на обвинените. То обаче е било импортирано в Софийския градски съд едвам преди няколко месеца - в края на 2022 година, въпреки че срокът за внасяне от прокуратурата е един месец.

След първичната шумна акция на държавното обвиняване и повдигнатите обвинявания, в този момент подсъдимите останаха двама - притежателят на " ТАД груп " Иван Тодоров и служителят Кристиян Бойков, които се явиха в правосъдната зала, само че отхвърлиха коментар пред публицисти.

Първоначално упрекнатите бяха трима, само че делото против комерсиалния шеф на компанията за киберсигурност Георги Янков е било прекъснато, само че от прокуратурата не разясниха повода за това. Вероятно тя е обвързвана с неналичието на задоволително доказателства против него. " Иван Тодоров е упрекнат като помощник за това, че е подкрепил Кристиан Бойков да извърши тази непозволена интервенция в компютърните данни като му е дал служебно помещение, компютър и интернет. Бойков е бил назначен на трудов контракт. Това обвиняване не ни затруднява ", разяснява юристът на Тодоров Ина Лулчева пред публицисти.

" Не мога да кажа по кое време тъкмо е бил импортиран обвинителният акт, само че явно през 2022 година, защото номерът на делото е оттогава. Ние го получихме преди една седмица и мисля, че се появи заради проявен журналистически интерес. Имаше изявления, че не се внася и внезапно се оказа, че е импортирано. Всички бяхме сюрпризирани ", разяснява Лулчева.

 Прокуратурата: Прокуратурата: " Тад груп " можело да дестабилизират политическата система като пуснат пръскачките пред Народното събрание

" Имало е диалози сред Георги Янков и Кристиан Бойков, които прокуратурата е определила като противодържавна активност и закононарушения против страната - казано е, че едно държавно управление би трябвало да си върви и по този начин се случвало в белите страни ", изясни Лулчева.

" Обвинението е за това, че достъпването на данните е станало за да се всее ужас и боязън в популацията. За това няма никакви данни. А в това време неотдавна излезе едно решение на Административния съд София-град, съгласно което Национална агенция за приходите изобщо не е подсигурила сигурна система за отбрана на данните ни. Да се твърди, че някой ги е разпространявал, с цел да всее боязън и ужас, е доста противоречиво ", добави още бранителят.

Разследването стартира през лятото на 2019 година

Разследването по делото беше стартирано в закритата към този момент профилирана прокуратура. След офанзивата против сървърите на организацията, осъществена в края на юни 2019,, а Комисията за отбрана на персоналните данни санкции приходната администрация с Национална агенция за приходите обаче отхвърли да заплати и апелира санкцията с претекста, че също е жертва на офанзивата.

Първоначално трима души бяха упрекнати за източването на персоналните данни от Национална агенция за приходите - притежателят на " ТАД груп " Иван Тодоров, комерсиалният шеф на компанията за киберсигурност Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. В момента упрекнатите са двама като делото против Георги Янков е прекъснато.

В началото на следствието прокуратурата неведнъж популяризира изборно " доказателства " от следствието, измежду които документи и записи от охранителни камери от офисите на " Тад груп ", както и показания и диалози в приложението " Телеграм ", превърнато по-късно в процедура по разнообразни каузи от основния прокурор Иван Гешев.

 Иван Тодоров е упрекнат като помощник на Бойков - съгласно прокуратурата той е съдействал за закононарушението като е дал служебно помещение, компютър и интернет.
© Велко Ангелов

Иван Тодоров е упрекнат като помощник на Бойков - съгласно прокуратурата той е съдействал за закононарушението като е дал служебно помещение, компютър и интернет.

Разследването по случая бе белязано от невижданото разпространение освен на извадки от доказателства, само че и на персонални данни посредством публикуването на определени елементи от доказателствения материал от страна на прокуратурата. През август 2019 година по времето на Сотир Цацаров държавното обвиняване компютърни файлове, фотоси и скрийншотове от охранителни камери. С доказателства обаче прокуратурата позволи противозаконен теч на персонални данни и станаха известни ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, на Сотир Цацаров и на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, както и данни на над 2 хиляди прокурори и следователи.

 Течът на персонални данни докара до иск от 150 души против данъчните Течът на персонални данни докара до иск от 150 души против данъчните

На конференция пред публицисти през лятото на 2019 година наблюдаващият прокурор Евгения Станкова разгласи, че " Тад груп ", като пуснат пръскачките пред Народното събрание.

" Осъществено е посягане върху сървъра на " Поливни системи ", които се намират пред Народното събрание, като в данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова предпочитание, вероятно при прекосяването на коли на... разнообразни, може би държавен глава или посетители на нашето Народно заседание, вероятно да бъде задействана поливната част пред Народното събрание, с което да се сътвори някакво усложнение при напредването, което пък от своя страна може, и за нас като прокурори е значимо да създадем своя извод, че, създавайки такава неустойчивост, води след себе си незабавно, знаете какво - това е неустойчивост изобщо на цялата ни политическа система и така нататък ", изясни при започване на следствието наблюдаващият прокурор по случая Евгения Станкова.

Всичко по тематиката за източените персонални данни от приходната организация, обвиняванията против чиновници в " ТАД Груп " и следствието -.

Как юрист Ясен Крайчев осъди Национална агенция за приходите за изтекли данни четете и

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР