Началото на декември е времето, в което започваме да украсяваме

...
Началото на декември е времето, в което започваме да украсяваме
Коментари Харесай

Как да изберем безопасни електрически гирлянди за елхата

Началото на декември е времето, в което започваме да украсяваме дома си за посрещането на Коледа и Нова година. Централен детайл от декорацията е празничната елха, която става вълшебна единствено с греещите електрически гирлянди. 

Насоките на специалистите от платформата „ Ние, потребителите “ ще ви оказват помощ да изберете безвредни електрически лампички за коледното дърво. 

Когато избирате светещите гирлянди, първо проверете за маркировката съдебна експертиза, която подсигурява сходството на продукта с  европейските условия за сигурност. Символът би трябвало да бъде подложен върху изделието или на прикован за него стикер, на опаковката или в съпътстващите документи. Прегледайте и за официални и забележими несъответствия. 

Друга наложителна информация, която безусловно би трябвало да потърсите, са главните електрически характерности на гирлянда: напрежение, мощ или ток, периодичност на електрическата мрежа. Броят на лампите, от които е формиран светещият гирлянд, също би трябвало да бъде посочен. Добре е при покупката да се поинтересувате дали лампичките са сменяеми и оферират ли се аварийни и да си вземете няколко още в този момент. Имайте поради, че с цел да останат безвредни гирляндите, изгорелите лампички би трябвало да се заменят единствено с такива от същия вид или с вид, избран от производителя.

Избягвайте лампички с тъничък кабел за понижаване риска от пожари и дано гирляндите с лампички с нажежаема жичка дистанцията от щепсела до първата лампа да бъде най-малко 1,5 метра, поучават специалистите. 

Безопасността на електрическия гирлянд е обвързвана и с вярната експоатация. Затова проверете за директива за приложимост, която би трябвало да е предоставена от производителя, в това число и на български език. Преди да включите лампичките и да се насладите на вълшебните светлинки, запознайте се в детайли с напътствията и ги спазвайте прецизно. Уверете се, че предоставените указания се отнасят за съответния артикул. 

Не закупувайте електрически гирлянди, за които липсва информация за името и адреса на производителя и/или вносителя! 

Ако сте решили да украсите борчето на двора или къщата извън, изберете предопределени особено за това гирлянди. Тази информация следва да откриете върху стикер на самата гирлянда, на опаковката или в инструкцията за приложимост. Обърнете внимание на така наречен IP-защита, която съставлява степен на отбрана от твърди частици и влага, като минималната целесъобразна отбрана е IP44. За сигурността на цялята апаратура е значимо при потреблението на удължители, тяхната IP-защита да е същата или по-висока от тази на гирляндите.

Най-често установените при инспекции несъотвествия са неналичието на данни за производител/вносител или на директива за приложимост, както и съществуването на забележими несъответствия. Анализите сочат, че нормално става дума за произведения от невисок ценови клас.

Сериознят метод при избора и използването на електрически гирлянди въобще не е за подценяване, тъй като са известни случаи на пожари както в чужбина, по този начин и у нас.  

При подозрение по отношение на сигурността на предлагани за продажба или закупени от вас електрически гирлянди неотложно преустановете използването им, информирайте търговеца и подайте сигнал в Държавната организация за метрологичен и механически контрол. За потвърдено рискови артикули имате право да получите парите си назад. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР