Начало на преговорния процес за ЕС със Скопие и Тирана

...
Начало на преговорния процес за ЕС със Скопие и Тирана
Коментари Харесай

Посланикът на Португалия у нас: Мнението на София за РСМ трябва да бъде уважено

Начало на преговорния развой за Европейски Съюз със Скопие и Тирана беше измежду целите на португалското председателство. Португалия постави огромни старания, с цел да направи пробив, само че през днешния ден чухме, че португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш акцентира, че позицията на София би трябвало да бъде уважавана.

В предаването посланикът на Португалия в България Н. ПР. Ана Мария Рибейро да Силва, означи, че става дума за доста дълги и чувствителни процеси и би трябвало да бъдат регистрирани другите подходи на страните членки.

" Винаги сме работили за реализирането на допустимо по-голям прогрес. Направихме едно предложение, върху което бяхме работили няколко месеца. Надявахме се то да е задоволително и за двете страни, да е почтено и то да съставлява основата за продължение и довеждане докрай на договарянията - или интеграцията на Албания и Република Северна Македония в Европейския съюз. България е страна член и като всяка друга мнението ѝ би трябвало да бъде почетено, да бъде разбирано и да бъде проучвано. Това не значи обаче, че не би трябвало да слушаме другите. Ние сме почтени медиатори, направихме всичко по силите си, само че сме наясно, че това ще отнеме време ", уточни Н. Пр. Ана Мария Рибейро да Силва.

По мотив приключващото председателство на Европейския съвет на страната тя съобщи:

" Нашето председателство стартира в доста сложен интервал поради Коронавирус предизвикването. Съвместно с Европейска комисия и другите държави-членки успяхме да намерим решение, с цел да дадем отговарящ отговор на пандемията.

Едно от положителните достижения на нашето председателство беше фактът, че успяхме да се оправим с механизма за разпределението на имунизациите и да създадем организация, тъй че те да стигнат до всеки. " Зеленият " документ, който ще влезе в действие от 1 юли, също е едно от достиженията на португалското председателство. Системата към този момент работи в някои от страните. Това е една стъпка напред за нашите жители, с цел да могат да се върнат колкото може повече до нормалността. "

Дипломатът изрази вяра, че със взаимни старания страните членки и Европейска комисия сполучливо ще преодолеят и всички бъдещи провокации, пред които се изправят поради новите разновидности на ковид.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР