Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, областният управител

...
Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, областният управител
Коментари Харесай

Корабът Св св. Кирил и Методий се завърна от Антарктида

Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, регионалният шеф на Варна Андрияна Андреева и генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев
Снимка: БТА

Той напомни, че при актуалното си корабоплаване корабът достави структурата на новата научноизследователска лаборатория на остров Ливингстън за българските учени. Благодарение на синергията в дейностите на логистиците, строителите и екипажа на " Св. св.Кирил и Методий " през днешния ден към този момент имаме неповторима по своите размери и структура лаборатория, уточни Медникаров. И акцентира, че българската експедиция е осигурила и логистиката за три испански бази.

Снимка: БТА

Корабът приключи и екооперацията по почистването на залива на острова, като по този начин българите съблюдаваме най-високите стандарти в подтекста на Антрактическия контракт, сподели още Медникаров. Той напомни още, че по време на плаването си българският кораб оказа помощ и на бедстваща яхта под канадски байрак.

Първият български боен научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ (НИК 421) се завръща от 32-та полярна експедиция през днешния ден във Варна
Снимка: БТА

По време на 32-а експедиция от борда на кораба се организираха 4 научноизследователски плана с висока успеваемост, добави още Медникаров. Той напомни, че откакто български откриватели откриха на брега останките от аварирал аероплан, с помощта на съответната реакция на командира на кораба и на екипажа те са събрани и класифицирани, за което са известени управляващите на Чили и Аржентина. " Организирахме гала за отдаване на респект към починалите, това провокира извънредно положителни реакции в аржентинското общество, получихме и благодарности от президента и министъра на защитата на Аржентина ", добави Медникаров. По думите му това корабоплаване е станало част и от българската военноморска дипломация, тъй като за пръв път наш боен транспортен съд е посетил Бразилия.

Снимка: БТА

" Св. св. Кирил и Методий " сподели, че България има потенциал да прави ефикасни научни проучвания в зона Антарктика , всички планове бяха изпълнени, като отвън подтекста на поставените задания направихме и обезпечаване на една испанска географска експедиция, заключи Медникаров.

През 2021 година Висшето военноморско учебно заведение във Варна закупи плавателния съд дружно с Българския антарктически институт и Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Основната цел бе корабът да обезпечава превоза за българските полярни задачи до Антарктида и да взе участие в научноизследователските действия по Националната стратегия за полярни проучвания.

Снимка: БТА

Корабът получи своето име на 27 юли 2021 година Негова кръстница стана номинираната за " Оскар " българска актриса Мария Бакалова. Тогава бе повдигнат военноморският байрак, с което научноизследователският кораб получи бордови номер 421.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР