Началникът на военното разузнаване на Израел генерал-майор Ахорон Халива подаде

...
Началникът на военното разузнаване на Израел генерал-майор Ахорон Халива подаде
Коментари Харесай

Първа оставка в военния връх в Израел заради атаката на Хамас

" Началникът на военното разузнаване на Израел генерал-майор Ахорон Халива подаде оставка ", съобщи Би Би Си.

" Това е първото отдръпване от пост във върха на Въоръжените сили на Еврейската страна (ЦАХАЛ) поради офанзивата, осъществена от палестинската терористична формация Хамас на 7 октомври и лишила живота на над 1000 души ", разяснява английската медия.

От пресслужбата на ЦАХАЛ оповестиха: Генерал–майор Ахарон Халива бе помолен да подаде заявление за овакантяване на заемания пост. Той написа документа и го внесе в деловодството на Министерството на защитата на Държавата Израел. Генерал-майорът ще извършва функционалностите на шеф на военното разузнаване до намирането на негов правоприемник. След това той ще се пенсионира.

Самият офицер съобщи: С болежка напущам заеманата служба. Цялата ми кариера в ЦАХАЛ бе отдадена на това да послужвам на Държавата Израел и нейния народ.

След нападението на Хамас се появиха данни, че във висшето командване са пренебрегнали отчети, предупреждавали за офанзива от страна на мюсюлманските екстремисти.

Преди време министър председателят на Еврейската страна Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и съобщи: Всички във военното и политическото управление на страната ни, в това число и аз, би трябвало да дадем отговори по какъв начин се стигна до тежките загуби от 7 октомври.  

Началникът на щаба на ЦАХАЛ генерал-лейтенант Херци Халеви и шефът на Службата за обща сигурност (Шин Бет) Ронен Бар също обявиха, че поемат отговорността. Те обаче споделиха, че ще останат на постовете си до края на войната на Израел в палестинския анклав на Средиземно море линията Газа.

Лидерът на опозицията Яир Лапид приветства оставката на Халеви и прикани министър-председателя да направи същото.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР