Началникът на ВМА представи пред курсантите, които са на стаж

...
Началникът на ВМА представи пред курсантите, които са на стаж
Коментари Харесай

Проф. Мутафчийски изнесе урок на курсантите от ВМА на тема ”Взривна травма”

Началникът на ВМА показа пред курсантите, които са на стаж в лечебното заведение, какъв е профилът на взривната контузия и последствията от нея, както и факторите за тяхното понижаване, а точно: златен час - експедитивност и адекватност на животоспасяващите мероприятия, сортировка, damage control хирургия и ресусцитация, психическа резистентност.

Той даде образци с разнообразни терористични актове, включително и този на летище „ Сарафово ”: Това беше един огромен потрес за българското общество и за лекарите, които трябваше да се оправят с потърпевшите. По стичане на събитията бях там в първите минути след случая. Въпреки всички положени старания, видя се, че има липса на знания по отношение на спецификата на тази контузия.

 

Същата констатация направиха и американците през 2011 година – анкета измежду лекари, най-вече хирурзи, сподели, че едвам 5% от тях могат да се оправят с сходен вид контузия, като всички те са имали по някакъв метод връзка с армията. Взеха се доста съществени ограничения в тази тенденция и след към година съотношението беше радикално друго – процентът беше вдигнат до над 90%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР