Началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски посочи

...
Началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски посочи
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Пловдив е еталон как от гола поляна може да се направи модерна лаборатория

Началникът на Националния действен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски уточни градът на тепетата като пример за това, което може да се случи по време на откриването на новата лаборатория за проучване на ковид в града.

„ Дай Боже, да се откри бързо ваксина или надеждно лекарство, само че за в този момент признаците да отминава не са напълно налице. "

„ Всъщност Пловдив сподели, че е доста обединен и по-особен от другите градове в България. Наистина от гола поляна до момента една прелестна лаборатория. Мисля,че доста малко има такива лаборатории в България. " Това сподели военачалник Мутафчийски по време на откриването на новопостроената референтна лаборатория за диагностика на COVID-19 в двора на Инфекциозна клиника на УМБАЛ " Св. Георги ".

Той заяви, че за към месец в цялата страна към този момент има нови 18 лаборатории, а преди този момент имаше единствено една референтна лаборатория. „ Това е развиване в доста вярна стъпка и Пловдив към този момент има една от най-модерните лаборатории. "

Шефът на спешния щаб акцентира, че за жалост тези лаборатории ще бъдат все по-нужни и в бъдеще.



„ Защото даже и да отмине, надяваме се да отмине, човечеството все по-често ще бъде изправено пред такива провокации. Не инцидентно в редица отчети на международни организации се акцентира, че точно инфекциозните заболявания, нови и мутирали остарели вируси, могат да бъдат една от най-големите закани за човечеството, " разяснява професорът.

По думите му, сега получаваме един доста значим урок за цялото човечество.

„ Слава Богу, България на този стадий добре се оправи и с малко жертви, само че всички те са свидни. Ние не можем да ги мерим като малко или доста. България дава жертви също в тази зараза.„

Мутафчийски акцентира, че от Европейска комисия са излезли някои значими документи, като последния е Пътната карта, по която може да се възобновява живота в Европейски Съюз, в изискванията на Коронавирус зараза.

„ Едно от главните условия е първо да има задоволителен запас за проучване на хората, тъй че това е една от стъпките за справяне. Явно ще би трябвало да свикнем с мисълта, че ще би трябвало да се работи и с този вирус. Дай Боже, да се откри бързо ваксина или надеждно лекарство, само че за в този момент признаците да отминава не са напълно налице. "



Основният акцент за работата по-нататък, с изключение на лабораториите е и развиването на медицинските запаси, изключително в региона на интензивните кревати, разгласи генералът като акцентира, че на всички места нещата се случват последователно, според от положителните индикатори в дадена област. По думите му, ние към този момент вървим по пътя, по които вярно да може да се прави оценка обстановката и по-късно, при връщане на естествения живот да може да се реагира на всяко едно огнище.

Накрая той насочи думи на огромна признателност към „ донорите и за целия хъс, с който се занимава екипа и общинската и регионалната администрация ".

„ Друго не мога да кажа и честито на всички пловдивчани! "

В началото на епидемията от ковид вторият по величина град в България се оказа без лична лаборатория за проучване на ковид. Тя стана факт за няколко седмици и е издигната и оборудвана напълно със средства, дарени от пловдивския предприемач Георги Гергов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР