Набралите популярност твърдения за гражданска война“ в САЩ се основават

...
Набралите популярност твърдения за гражданска война“ в САЩ се основават
Коментари Харесай

Гражданската война в САЩ, която не се състоя

Набралите известност изказвания за „ революция “ в Съединени американски щати се основават на действителни събития, само че са мощно пресилени или превратно тълкувани от избрани български и задгранични медии и източници. Конфликтът сред Федералното държавно управление в Съединени американски щати и губернатора на щата Тексас, подкрепян от други републикански щати, е част от по-голям политически спор сред републиканци и демократи в подтекста на идните избори. Напрежението по южната граница на Съединени американски щати е обект на дезинформационни интервенции от съветски и китайски източници, които усилват наличие на десни или различни американски осведомителни медии. 
Какво се случи 
През 2023 година локалната власт в Тексас слага огради с бодлива тел по поречието на реката в Ийгъл Пас, които стопират достъпа до мястото на чиновници от федералната гранична полиция и им пречат да правят охранителните си отговорности, в това число да избавят хора от гибел. На 22 януари 2024 година Върховният съд отсъди, че оградата по границата сред Мексико и Тексас може да бъде отстранена от федералните управляващи. Решението бе взето в интерес на администрацията на Джо Байдън, която съди локалната власт в Тексас. 

В Съединени американски щати има два типа власт – щатска или локална, и държавна, която се назовава федерална. Всеки от 50-те щати има свои органи на ръководство и може да приема и ползва свои закони. Федералното държавно управление има пълномощието да промени тези закони и по конституция то има последната дума по избрани проблеми, измежду които и имиграцията. В случая с имиграцията аргументът е, че е доста по-ефективно дейности, свързани с имигрантите, да бъдат контролирани от една централизирана власт, в сравнение с от 50 локални управляващи, всяка със свое схващане за обстановката. Знаковото решение на Върховния съд по този въпрос гласи, че няма по какъв начин 49 щата да рискуват да бъдат вкарани във война или интернационален спор поради дейностите на един щат по отношение на избрана непозната страна и нейните жители. 

Губернаторът на Тексас Грег Абът отхвърли да почете решението на Върховния съд да се отстрани телената ограда. Така де факто сложи под въпрос престижа на федералното държавно управление. Абът от години употребява ресурсите на Националната армия, т.е. армията на щата Тексас, които са под негов надзор, за наблюдаване на границата. Конфликтът сред Абът и Байдън върви по линиите на политическата поляризация в Съединени американски щати, както и на културните войни – републиканци против демократи, анти-имигранти против про-имигранти, тези, които желаят повече политическа самостоятелност за щатите против федералистите. Но сходни спорове не са от през вчерашния ден, не значат революция, нито са еквивалент на военно състояние в Тексас. По-скоро са сигнал за тежка предизборна година. 
Кой разгласи гражданската война? 
В България изказванията за революция в Съединени американски щати стартират да циркулират по-активно към 26 януари 2024 година Публикация във Facebook от тази дата, да вземем за пример, включва филмов откъс от идния холивудски филм „ Гражданска война “, като се твърди, че „ той може да се окаже действителност “. Описанието съдържа редица погрешни изказвания и назовава президентът на Съединени американски щати Джо Байдън „ касапин “. 

На същата дата уеб сайтът kritichno.bg разгласява материал, че „ Съединени американски щати са на ръба на революция “. Статията цитира американски либертариански агрегатор за вести, както и два крайнодесни акаунта в Туитър (X). Онлайн порталът поредно популяризира дезинформация с източник консервативни издания, ориентирана против Европейски Съюз и демократичната идеология като цяло и в унисон с пропагандата на Кремъл. Сайтът „ Критично “ е основан предходната година от някогашния пиар на Българска социалистическа партия и коментатор в „ Поглед.инфо “ Валентин Кардамски.

„ Новината “ набира сили на 27 януари, когато и kritichno.bg разгласява втори материал по тематиката. Същият текст излиза и в Informiran.net, както и в ПИК. В тези материали се цитират медии от консервативната екосистема и в частност коментарни, т.е. субективни излъчвания като Fox and Friends на Fox News (която има обособена новинарска редакция). ПИК даже дава обещание „ детайлности за невижданата рецесия в Съединени американски щати “. Тези три идентични материала се базират и на ненадеждни медии от същата дясна медийна среда, като Off The Press, списван от Джоузеф Кърл, колумнист в консервативния The Washington Times, определян от самостоятелни оценители като обезсърчителен източник с липса на бистрота, свободна интерпретация на обстоятелствата и с ниска меродавност. 

Идентичните публикации на „ Критично “, ПИК и „ Информиран “ загатват и Скот Ритър, някогашен офицер от военноморските сили, който е осъждан за полови похищения над малолетни. Ритър още веднъж под светлината на прожекторите заради антиукраинските си мнения и ролята си на боен „ анализатор “ на съветската инвазия и войната в Украйна. В своите изявления той хвали военната мощност и неизбежната победа на Русия. Ритър е оповестен постоянно в съветските медии Russia Today и Sputnik, а през 2023 година прави турне с книгата си в Русия. 

Клипове от коментарни сегменти на Fox News се разгласяват и във Facebook с мнения, които предсказват революция в Съединени американски щати. Собственикът на „ ПИК “ Недялко Недялков също написа статус, в който споделя, че „ не виждам по какъв начин ще се размине без революция “. Статия, озаглавена „ Съединени американски щати пред Гражданска война! “ (запазен е истинският правопис – б.а.) от същата дата в bnews.bg, цитира уеб страницата на Диляна Гайтанджиева „ Обективно.бг “ и „ Труд “. Материалът на bnews е споделен в добре познати групи, където се популяризира манипулативно или погрешно наличие, измежду които „ Приятели на Россия! “, „ ПОЛИТИКА “ и „ Българска социалистическа партия за България “.
 От нормалните обвинени до законните медии и националната телевизия  
Отново в „ Труд “ четем на 28 януари, че „ Тексас е подготвен за война със Съединени американски щати “. Източниците? Fox News и журналистът на свободна процедура Тъкър Карлсън, прочут с проруските си позиции (и скорошното си „ изявление “ с Владимир Путин). Самият материал обаче опонира на заглавието, в което е представен губернаторът на Тексас: „ Абът съобщи това (че е квалифициран за евентуален спор с федералните власти) в подкаста на журналиста Тъкър Карлсън, само че добави, че сходен сюжет за момента е малко евентуален “. 

Ден по-късно уеб сайтът Informiran.net, който е потвърден пропагандатор на дезинформация,  публикува къса публикация по тематиката със сходно наличие, в която се цитират Недялко Недялков и Страхил Ангелов, някогашен кадър на Българска социалистическа партия, прочут с това, че се среща с Башар Асад след експлоадирането на войната в Сирия и с изказванията, че е посещавал неведнъж посолството на Северна Корея. На 29 януари „ Поглед.инфо “ написа: „ Започна се! Тексас разгласи за навлизане, 25 губернатори го поддържаха “. Проруският информативен уебсайт не изневерява на практиката си да препубликува преводни материали непосредствено от съветски източници.

В тези и други материали четем сходни изказвания, като да вземем за пример, че в Тексас е оповестено инзвънредно състояние заради „ нашествието “ на щата от незаконни мигранти. Такова състояние в Тексас не е оповестено, има разнообразни заявления за бедствено състояние и рецесия по границата, както и такива свързани с метеорологични условия. Губернаторът Абът фактически излезе с позиция, само че тя се базира на остарели законови постановки, които правни специалисти отхвърлят като несъстоятелни в този подтекст, защото Щатите нямат право да се работят по отношение на нашествия (инвазия) без Федералното държавно управление. Самият мотив, че незаконните мигранти са нашественици в смисъла на противников детайли, е доста слаб от позиция на закона. 

Друго погрешно изказване в проследените материали е, че обстановката се развива откогато Джо Байдън и Демократите са на власт и южната граница на Съединени американски щати е на процедура свободна за достъп. Всички проследени материали и изявления са очебийно враждебни към демократите и президента Джо Байдън, което е особено и за консервативната медийна екосистема в Съединени американски щати. Към края на предходната година обаче демократите бяха подложени на критика, че не престават политиките на републиканския президент Доналд Тръмп за създаване на ограда по границата. 

Броят на депортациите също е повишен по отношение на предходни интервали, като през 2023 година са депортирани двойно повече незаконни мигранти по отношение на предходната година. По-голямата картина също е такава – данните го демонстрират, като по време на ръководството на демократа Обама са върнати даже повече мигранти в нарушаване, в сравнение с по време на мандата на Доналд Тръмп. Твърдението, че „ границата е свободна за достъп “ e неуместно за една от най-охраняваните и следени, само че и най-големи и затова сложни за управление граници в света. 

В рамките на дни редица български медии също направиха инспекция на обстоятелствата и опровергаха погрешните изказвания. Сред тях са Би Ти Ви, „ ОффНюз “, „ Дебати БГ “ и даже „ Петел БГ “. Българска телеграфна агенция също отразява новината, само че в подтекст, че изказванията за „ революция “ се тиражират главно от десни и консервативни политици и деятели. Миграционният поток фактически нараства, само че аргументите за това са сложни и варират от приключване на политики от времето на пандемията до редица рецесии в южноамериканските страни, откъдето идват мигрантите.

Колкото до изказванията в материалите, че незаконните мигранти внасят опиати, редица специалисти удостоверяват, че по-голямата част от незаконните наркотични субстанции се внасят в страната по регулярни канали, а не се придвижват от незаконни мигранти. Шокиращите клипове с наркозависими и бездомни постоянно са от изолирани зони, като да вземем за пример квартала „ Кенсингтън “ във Филаделфия, където от десетилетия се търгува с дрога. Това е проблем, който има доста малко общо с незаконните имигранти, само че има общо с опиоидната рецесия, провокирана от корпорации като „ Пърдю Фарма “, проблемите на систематичния расизъм и историческата сегрегация, бедността и други детайли от историята и стопанската система на страната. Подобни гледки постоянно остават изолирани в гетата и са необичайност отвън избрани зони в огромните градове.
Русия и Китай: координирани усилватели 
Руски източници също спекулират с евентуална революция в Съединени американски щати, употребявайки да вземем за пример корицата на списание Newsweek, което в броя си проучва рецесията по границата и (не)възможното разединение на Тексас. В един от материалите в този брой на Newsweek написа да вземем за пример, че по-голямата част от жителите на щата биха дали своят вот против разединение от Съединени американски щати. Фактите обаче не пречат на разнообразни източници да извадят корицата от подтекст и да я употребяват за лични цели. Публикации с тази корица стигат и до българските обществени мрежи.

На 26 януари съветската „ Риа Новости “ разгласява изявление на Димитър Медведев, в което Медведев споделя, че е все по-вероятно основаването на Тексаска Народна Република и приказва за „ отслабената надмощие на Съединени американски щати “, в синхрон с към този момент изследвани съветски пропагандни тези. 

Разследване на Wired демонстрира, че акции на руснаците са усилвали апелите за „ революция “, свързани с напрежението по южната граница. Данни от две самостоятелни организации, предоставени на медията, демонстрират координирана съветска интензивност по тематиката в Телеграм и Туитър (Х). Освен Медведев, по тематиката се изричат и говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, както и депутатът Сергей Миронов, който дори предлага помощ на Тексас с провеждането на референдум за самостоятелност и дава обещание Русия незабавно да припознае новата република.

Съчетанието „ Free Texas “ е било употребявано в Туитър съвсем единствено от съветски сметки, свързани с така наречен „ фабрика за тролове “. Други съветски сметки онлайн се преструват на про-Тексас профили. В Китай също интензивно се популяризират изказвания, че Тексас е оповестил самостоятелност и следва отделяне от Съединени американски щати, написа в следствие на BBC. Подобно на българските и съветските източници, китайските също цитират консервативни и крайнодесни представители, от време на време в нереални изявления като „ съществуват опасения, че спорът ще ескалира в революция “, без обаче да се прецизира чии са опасенията и какъв брой са законни.

Не е нова тактиката вътрешните спорове в Съединени американски щати да се употребяват за изтъкване на слабостта на страната от страни, които възприемат Щатите като вражеска страна. Неслучайно някои от вметките за революция в Съединени американски щати датират отпреди сегашния спор и са проследими до Русия. На 26 август 2023 година Дмитрий Медведев, представен от ТАСС, декларира, че Америка е в положение на безпорядък и че „ сходни вътрешни спорове постоянно водят до революция “. Медведев „ предсказва “ революция в Щатите още от 2022 година, като същите предсказания бяха обект на насмешки в края на тази година. Руските мрежи изобилстват от гръмки заглавия за гражданската война, сходни на тези в България. Такива изявления откриваме и през 2020 г. 
 Дяволът постоянно е в детайла 
С информация за събитията в Съединени американски щати се злоупотребява редовно от редица български медии. В сходни образци като проблема с Тексас не става дума толкоз за погрешни изказвания, що се касае за превратно пояснение на действителни събития и манипулиране на обстоятелствата, в това число посредством апокалиптични колажи и музика, безпочвени изказвания, премълчаване на информация и преднамерено пояснение. Тези начини не са запазена марка на задграничните медии, в противен случай: данни и изследвания демонстрират, че консервативната медийна екосистема в Съединени американски щати преднамерено разчита на дезинформация и манипулативни изказвания. Тези вътрешни уязвимости се употребяват от външни играчи за личните им цели, като да вземем за пример Русия. 

Кризата по южната граница е реалност, който нито демократите, нито републиканците отхвърлят. Както доста други проблеми, и този се е трансформирал в пленник на разнообразни политически игри – в това число и в коз за републиканците за идните избори. На 5 февруари 2024 година бе показан следващ проектобюджет за укрепване на защитата по границата. Дали тези ограничения са признати и по какъв начин ще бъдат приложени, зависи единствено от тези, които имат властта да ги одобряват и приложат. На 7 февруари републиканците отхвърлят плана. Междувременно както президентът Джо Байдън, по този начин и губернаторът на Тексас Грег Абът си служат с погрешни изказвания по тематиката. И по този начин, разногласието за тексаската граница си остава по-скоро политика, в сравнение с война. 

Нещо повече – има доста повече дълбочина и исторически подтекст, в сравнение с ни показват множеството новинарски медии. Дебатът дали локалната власт би трябвало да има повече пълномощия, или те би трябвало да се централизират в едно федерално държавно управление, което да вземе превес, поражда напрежение сред двете управляващи, което е част от историята на Съединени американски щати от самото учредяване на страната. То е обект на непрекъснати правосъдни разногласия, някои от които – както и в този случай, – стигат до Върховния съд на Съединени американски щати. 

Този диалог е толкоз надълбоко затвърден в традициите, че е довел до пренаписването на самата конституция на страната. Специално в тази ситуация на Тексас има още малко история – щатът се отделя и сред 1836–45 година В Тексас и до през днешния ден има придвижвания, които приканват за самостоятелност – още отпреди актуалните спорове и рецесията по границата. Но отцепването на щат от „ съединението “ е законово невероятно – това е подсигурено изрично от цялата система, построена след Гражданската война в Съединени американски щати. И политиците го знаят доста добре, по тази причина и през годините го употребяват главно за събиране на гласове. Истинските проблеми, обаче, остават неразрешени. И в точния миг се трансформират в ускорител за погрешни изказвания, от които печелят единствено тези, които ги популяризират.

Текст с дейни линкове: на 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР