Наблюдаваме ситуацията с мигрантите на южната граница и сме готови

...
Наблюдаваме ситуацията с мигрантите на южната граница и сме готови
Коментари Харесай

Шекеринска: Мигрантите в Гърция са били заблудени, че балканският маршрут пак е отворен


„ Наблюдаваме обстановката с мигрантите на южната граница и сме подготвени да се надигнем пред възходящия напън “. Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Радмила Шекеринска, съобщи БГНЕС.

„ В резултат на подправени вести, част от бежанците, които са били настанени в Гърция, са решили, че балканският маршрут е отворен и по тази причина са тръгнали всеобщо към нашите граници.Вчера организирахме съвещания с Министерството на вътрешните работи и взехме решение, че двете ведомства могат да си сътрудничат и че сме подготвени да се надигнем дружно пред възходящия напън върху границата. Това демонстрира, че е значимо да бъдем бдителни и подготвени “, акцентира Шекеринска.

Тя добави, че обстановката се следи от близко и не е инцидентно, че има непрекъснато наличие на армията даже и в дните, когато няма мигранти на границата. „ Сега стана ясно, че това е оправдана стъпка “, означи тя.

„ На няколко пъти удължавахме решението на границата да има и военна поддръжка – даже в моменти, когато заплахата като че ли е минала. Аз и министърът на вътрешните работи постоянно сме подчертавали, че в средата на мигрантски рецесии би трябвало да свикнем с новата действителност – че тази заплаха може да се сътвори за една нощ и че тя евентуално ще бъде една от общоприетите рискове за нас, само че и за всички страни в района “, безапелационна е министърът на защитата на Северна Македония.

Що се отнася до настояванията на турския министър на защитата Хулуси Акар да се подхващат дейности против членовете на придвижването ФЕТО и дали това заплашва участието на Скопие в НАТО, Шекеринска отговори, че няма нови претенции и няма да разяснява нищо повече по въпроса.

„ Работим с всяка от страните, които отдавна са наши съдружници, и поддържаме участието си в НАТО, с цел да осигурим цялостна поддръжка на нашия банкет в Алианса и да подобрим взаимоотношенията си с другите страни “, акцентира Шекеринска.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР