Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, не може да се говори

...
Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, не може да се говори
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса

„ Наблюдаваме обикновено развиване на ковид, не може да се приказва за втора вълна. Беше наивно да се счита, че ще можем да се предпазим от по-широко разпространяване на вируса. Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с ковид... Няма по какъв начин да се скрием от вируса “. Това разяснява пред БНР доцент Андрей Чорбанов, началник на Лабораторията по пробна имунология към Института по микробиология „ Стефан Ангелов “ при Българска академия на науките.
По думите му патогенезата е по-различна от това, което се вижда на повърхността: „ Един дребен % от хората боледуват съществено, само че големият брой хора няма и да схванат, че са били инфектирани. Зад всеки положително регистриран човек има най-малко 100 души, които са прекарали болестта без признаци и не са били регистрирани “.

„ Вирусът в този момент се популяризира там, където страните бяха в началото доста скрити и затворени и при разхлабване на ограниченията вирусът стартира да се популяризира... Дори компактно затворени в дълъг интервал от време Италия и Испания, вирусът си се разпространяваше в хоризонталата на фамилен принцип и няма по какъв начин да бъде спрян... Мерките ще понижат разпространяването, само че мъката ще продължи по-дълго “, добави Чорбанов.

Според него изначало разпространяването е било по-слабо освен поради ограниченията, а и поради по-малкото носители на ковид у нас.

„ Човек би трябвало да е виновен, само че не и параноично надъхан... Продължаването на ограниченията няма да докара до нищо положително... Ще има синусоидни пулсации - ще има дни с повече бройки хора и такива с по-малко. Не считам, че ще се стигне до извънредно огромна вълна. Има доста фактори за това - България е относително ниско обитаема, нямаме места със струпване на възрастни хора на едно място, само че сме водачи в европейската ранглиста по сърдечно-съдови заболяния, което е фактор, способстващ тежкото превозване на това заболяване “, сподели още доцентът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР