Наблюдатели на ООН за спазване на правата на човека заявяват,

...
Наблюдатели на ООН за спазване на правата на човека заявяват,
Коментари Харесай

ООН съобщи за издевателства над 450 задържани протестиращи в Беларус

Наблюдатели на Организация на обединените нации за съблюдаване на правата на индивида декларират, че са получили известия за 450 случая на изтезания и малтретиране на пандизчии в Беларус при всеобщите арести там на стачкуващи през последните седмици, съобщи ДПА.

"Забраната за изтезания е безспорна в интернационалното право, обвързвано с човешките права. Те не могат да бъдат оправдани с никакво съображение ", декларират правозащитните специалисти, които следят събитията в Беларус и по света за случаи на изтезания, отвличания, случайни арести, както и за свободата на словото и събранията.

Досега са изчезнали безследно минимум шест души, арестувани от беларуските служби за сигурност по време не митингите против фалшифицираните избори. Освен това "безразборните арести " са траяли и през уикенда, споделиха правозащитниците.

Беларуската полиция задържа голям брой стачкуващи през днешния ден, откакто студенти излязоха по улиците на Минск в първия ден от образователните занятия, с цел да стачкуват с искане за оставка на президента Александър Лукашенко.

Стотици студенти се събраха пред университетите в беларуската столица и минаха през центъра на града до министерството на образованието.

Демонстрантите скандираха "Върви си! " и носеха плакати с надписи, настояващи за освобождение на политическите пандизчии.

Полицията се намеси, с цел да разпръсне протестиращите и задържа някои от тях.

Беларуски медии оповестиха, че са арестувани десетки студенти. Полицията в Минск удостовери, че има арестувани, само че не сподели какъв брой.

Според правозащитния център "Вясна " са били арестувани и няколко преподаватели, а доста от арестуваните студенти са били бити от полицията.

Междувременно Александър Лукашенко даде обещание да отвърне на налагането на нови наказания от страните от Европейския съюз, съобщи ДПА, като се базира на организация БЕЛТА.

Лукашенко сподели, че Беларус няма да се бори за достъп до балтийските пристанища на прилежащи страни от Европейски Съюз, а ще разчита повече на Русия за търговията. "Ние няма да се борим за достъп там. Просто ще се опитаме да решим казуса посредством стопански лостове ", съобщи той при посещаване в град Барановичи.

"Със сигурност ще понесем известни загуби, само че можем да сключим договорка с руснаците за цените и те отново ще имат полза даже единствено поради размера на преноса на нашите артикули ", сподели Лукашенко.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР