Наближаването на зимата притиска европейските страни да заменят природния газ,

...
Наближаването на зимата притиска европейските страни да заменят природния газ,
Коментари Харесай

Плаващите терминали за газ поставят под въпрос европейския план за климата

Наближаването на зимата притиска европейските страни да заменят природния газ, доставян с години от Русия. Едно от краткосрочните решения е да се употребяват към 20 плаващи терминала, на които ще бъде доставян полутечен природен газ от други страни. Там той ще бъде превръщан в гориво за отопление.

Този проект предизвика паника у учените, които показват страховете си от дълготрайните последствия за околната среда. По думите им, тези терминали ще увековечат зависимостта на Европа от природния газ, който отделя затоплящ климата метан и въглероден диоксид, когато се създава, транспортира и изгаря.

Някои учени споделят, че се тормозят, че плаващите терминали в последна сметка ще се трансфорат в дълготраен снабдител на големите енергийни потребности на Европа. Това може да продължи години, в случай че не и десетилетия, написа Japan Today.

Подобна наклонност може да компрометира напъните на европейските страни за понижаване на излъчванията, които, съгласно специалистите, не са се развили задоволително бързо, с цел да забавят вредите, нанасяни на световната околна среда.

Голяма част от втечнения природен газ (LNG), който Европа се надява да получи, ще идва от Съединените щати. В момента по крайбрежието на Персийския залив терминалите за експорт се уголемяват и доста поданици там са разтревожени от увеличението на сондажите за газ и произлизащата от това загуба на земя, както и от рисковите климатични промени, свързани с изгарянето на изкопаеми горива.

Според Джон Стърман, академик по климата в Масачузетския софтуерен институт, построяването на тази голяма инфраструктура за полутечен природен газ ще докара до съществени вреди върху климата за десетилетия напред.

Европа знае какъв брой съществени са следствията от парниковите газове, които ще бъдат генерирани. Въпреки това работи интензивно върху въвеждането в употреба на 20 плаващи терминала за LNG, с цел да компенсира загубата на съветски природен газ.

Терминалите, които се извисяват над домовете и се простират на съвсем 304 квадратни метра повърхност, могат да съхраняват почти 170 000 кубически метра LNG и да го преобразуват в газ за битова приложимост и предприятията. Те могат да бъдат издигнати по-бързо и по-евтино от наземните терминали за импорт, макар че са по-скъпи за употреба, съгласно Международния газов съюз.

Според учените, които молят за запазване на околната среда, средствата, заделени за корабите, може да се употребяват за бърз преход към чиста сила и повишение на успеваемостта, което да докара до понижаване на потреблението на сила.

Много години са нужни, с цел да бъдат издигнати слънчеви и вятърни паркове, които изцяло да заменят съветския газ. Вместо това учените оферират финансиране за по-добра енергийна успеваемост на жилищата, постройките, фабриките и така нататък Те оферират още внедряване на вятърни, слънчеви и други технологии.

Германия е измежду най-силните бранители в Европа на плаващите LNG терминали. Тя чака пет от корабите и е отделила почти 3 милиарда евро за това. Страната също по този начин утвърди закон за ускорение на развиването на терминалите, като анулира условието за екологични оценки.

Това е ход, който тормози екологичните групи.

В Полша напълно скоро следва да отвори терминал покрай Гданск. Той е подписал контракти с американски снабдители на полутечен природен газ. Доставките ще продължат и след 2030 година Това може да затрудни Европейския съюз да реализира задачата си за понижаване на излъчванията на парникови газове с най-малко 55% до 2030 година, споделя Грейг Айткен, анализатор в Global Energy Monitor.

Италия, Гърция, Франция, Холандия, Хърватия, Естония, Финландия, Латвия, Словения и Обединеното кралство също възнамеряват да употребяват LNG терминали.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР